Srbija obilježava Dan primirja u Prvom svjetskom ratu :: Semberija INFO ::

 

Srbija obilježava Dan primirja u Prvom svjetskom ratu


U Srbiji će danas biti obilježen Dan primirja u Prvom svjetskom ratu polaganjem vijenaca u okviru centralne državne ceremonije koju će predvoditi ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković kao izaslanik predsjednika Srbije.

Selaković će položiti vijenac na Spomenik neznanom junaku na Avali, a zatim će se upisati u spomen-knjigu, saopšteno je iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije. Selaković, koji je i predsjednik Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije, predvodiće centralnu državnu ceremoniju polaganja vijenaca na spomen-kosturnicu branilaca Beograda u Prvom svjetskom ratu na Novom groblju.

Vijence će položiti i delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Grada Beograda, udruženja opredijeljenih za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, boračkih udruženja i diplomatskog kora.
Nakon polaganja vijenaca, prisutnima će se obratiti Selaković.

Istog dana, ceremonija polaganja vijenaca biće održana i na Francuskom vojnom groblju, zatim kod spomen-kosturnice ruskim vojnicima stradalim u Prvom svjetskom ratu, kao i na groblju Komonvelta.

Dan primirja u Prvom svjetskom ratu obilježava se u svijetu u znak sjećanja na 11. novembar 1918. godine kada je u francuskom gradu Kompjenu potpisano primirje, čime je okončan Prvi svjetski rat. 
 
RTRS