VUČIĆ: SVE KOMPLIKOVANIJA SITUACIJA OKO KOSOVA :: Semberija INFO ::

 

VUČIĆ: SVE KOMPLIKOVANIJA SITUACIJA OKO KOSOVA


Foto: Tanjug/Vladimir SporcicRS
- Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da pozicija Srbije postaje sve komplikovanija po pitanju Kosova i Metohije i da će Zapad raditi na tome da ga uključi u UN, ali da ne postoji volja u srpskom rukovodstvo za prihvatanjem nezavisnosti Kosova i njegovo članstvo u UN.

Vučić je u obraćanju javnosti pojasnio da će zapadne zemlje pokušavati da "riješe problem Kosova na jedan ili drugi način ulaskom u UN jer smatraju da tako rješavaju unutarevropske probleme.

Drugi razlog je, kaže Vučić, da oduzmu argument Kosova iz ruku Rusije i ruskog predsjedika Vladimira Putina da može da se poziva na taj presedan.

Na stolu je, dodao je, prijedlog Njemačke i Francuske o kojem Srbija mora da razgovara, jer se ne može "baciti kroz prozor" i dolazi od dvije velike zemlje, ali da nije siguran da Srbija može to da prihvati.

"Ići će se u dva koloseka - jedan ne menja arhitekturom, a odnosi se na sve moguće albanske zahteve", rekao je Vučić.

Njemačko-francuski papir, naveo je on, nije i dalje javan, ali suština je da Srbija dopusti ulazak Kosova u sve međunarodne instituicje i organizacije uključujući i UN, a dobila bi brzi ulazak u EU i vjerovatno značajne ekonomske koristi.

Vučić kaže da je zbog Ustava Srbije neprihvatljivo da Kosov bude član UN i da će to snositi svoje posljedice.

"Cela ideja je da i bez našeg priznanja, da se ne bunimo i damo jasan signal svima da smo saglasni sa članstvo Kosova u UN", rekao je Vučić.

Osim toga, kaže Vučić, problemi na Kosovu su takvi da su skoro svakodnevne provokacije Albanaca preko njihovih policijskih jedinica koje se pojavljuju na sjeveru pokrajine, dok britanski vojnici i Amerikanci povećavaju svoje vojno prisustvo na Kosovu.

"To jasan signal i nama i Srbima na Kosovu i Metohiji da ne sanjaju o poštovanju Povelje UN, odluka UN i Rezolucije 1244, jer mora da se zna čija jedina odluka mora da se poštuje, a toje odluka politike sile provedena 1999, 2004, 2008. i 2010. koja se provodi i dan danas. Mi smo tu poruku razumeli", rekao je Vučić.

On je dodao da je Beograd razumio dobro da je međunarodno pravo odavno pogaženo i uništeno i da postoje samo pravo sile, ali da Srbiji ne preostaje ništa drugo nego da se poziva na to pravo.

Vučić je rekao da Srbija u ovom trenutku ima osam nota o povlačenju priznanja Kosova, dok zemlje Kvinte rade na uključenju Kosova u međunarodne organizacije.

"Mogu da nam urade sve, ali mi ćemo da se borimo koliko god možemo politički i pravno, da čuvamo zemlju, granice, teritorijalni integritet. Izgledi su nam mali, ali ne postoji volja u srpskom rukovodstvu, dok sam predsednik, za prihvatanjem nezavisnosti Kosova i članstvo u UN", rekao je Vučić.
 
(Glas Srpske)