KAKO SE KREĆU CIJENE NEKRETNINA U BEOGRADU? :: Semberija INFO ::

 

KAKO SE KREĆU CIJENE NEKRETNINA U BEOGRADU?


Foto: Ilustracija
Ako i malo pratite vijesti iz regiona i u toku ste sa tržištem nekretnina, onda ste sigurno već čuli - cijene nekretnina u Beogradu su iz mjeseca u mjesec sve više.

Dok se u talk show emisijama stručnjaci i analitičari raspravljaju o tome koliko je ovaj trend održiv i kada će tržište da “eksplodira”, a cijene morati da se spuste, realno stanje stvari je takvo da sudeći po oglasima za prodaju, ali i za izdavanje nekretnina - cijene sve više i više.

Ovo se objašnjava naravno - visokom potražnjom za istim. Kvalitetne nekretnine u Beogradu na odličnoj lokaciji su zaista korisna investicija i skoro pa potpuno sigurno ulaganje. Prijestonica svojim stanovnicima pruža i mnoge benefite koje drugi gradovi i mjesta ne bi mogli - živu svakodnevicu, dostupnost na hiljade firmi, pa tako i potencijalnih radnih mjesta, a svakako i ukoliko za to imate sredstava - vrlo lijep kvalitet života.

U nastavku teksta upoznajemo vas sa time kako se kreću cijene nekretnina u Beogradu, a dajemo vam i korisne savjete o njihovom odabiru.



#1 Centralne opštine i cijena kvadrata

Kao i u vjerovatno bilo kojoj drugoj zemlji na svijetu, cijene kvadrata u Beogradu najviše su u centralnim gradskim opštinama. To su: opština Stari grad, Savski venac, Dorćol i Vračar.

U opštini Stari grad, u ovom trenutku, prosječan kvadrat košta oko 2,500 evra. Naravno, one variraju zavisno od veličine stana, broja soba, kao i niza faktora, a svakako i od uže lokacije gdje je stan smješten. Kod Bajlonijeve pijace, prosječno će vas kvadrat koštati oko 2,500 evra, dok će samo malo dalje od centra, u okolini Botaničke bašte kvadrat biti oko 1,777 evra.

Na Dorćolu, stvari su slične. U ovoj gradskoj opštini prosečna cijena kvadrata je isto u opsegu 2,300-2.800 evra. U blizini Kalemegdana, najveće i najpopularnije znamenitosti u Beogradu, prosečna cijena kvadrata je čak 2981 evra, dok je u okolini Skupštine prosječan kvadrat 3,694 evra!

Na Vračaru ćete najjeftiniji kvadrat pronaći u okoloni Južnog bulevara, gdje je prosječna cijena 2261 evra, a najskuplji oko Kalenić pijace i Hrama Svetog Save, gdje se cijena kvadrata kreće oko čak 3.000 evra.

Savski venac uglavnom ima nešto povoljnije stanove i cijenu kvadrata, ali prosjek cijene na ovoj opštini znatno povećava Beograd na vodi, koja iznosi čak 3.711 €, i tako Beograd na vodi smješta na prvo mjesto liste najskupljih nekretnina u prijestonici.

#2 Kondominijum kao najsavremenije rješenje stambenog pitanja

Osim života u centru, u Beogradu  je “na cijeni”, opravdano, i život u kondominijumu. Jeste li ikad pomislili kako bi bilo sjajno živjeti negde kao u hotelu? Sve što vam je potrebno je u vašoj neposrednoj blizini, gradnja je nova i svaki kutak u zgradi prelijep, a na ulazu u sopstvenu zgradu imate “recepcionera”?
E pa, to svojim stanovnicima pruža kondominijum. Potpuni komfor življenja i, zaključilo bi se po svemu što nudi - najviši kvalitet života.

To su prepoznali i stanovnici prijestonice, pa je potražnja za stanom u kondominijumu naglo skočila posljednjih godina, a tako i njihova ponuda.

Među reprezentativnim primerima su: Voždove kapije, koji se ističe odličnom gradnjom, ali i lokacijom. Sjajno je povezan sa svim dijelovima grada.

​​Na području Vračara, kondominijum “Kapije Vračara” je vrlo popularan. On ima više od 250 stambenih jedinica, od jednoiposobnih do petosobnih stanova i penthousa, a zahvaljujući brojnim pogodnostima koje pruža, stanovi u okviru ove stambene jedinice postali su među najtraženijim u kraju.

Stan površine 135 kvadrata ovde se može naći za 380.000 evra, dok je u Voždovim kapijama cijena dosta niža.

#3 Opštine i naselja u kojima cijena kvadrata najbrže raste

Ako ne tražite najskuplje, možda će vas zanimati koje to gradske opštine i naselja imaju najbrže rastuću cijenu kvadrata, što dalje sugeriše - i obećavaju kao lokacije koje će u budućnosti možda predstavljati svojevrsni širi centar grada ili slično, a trenutno se razvijaju ogromnom brzinom.

To su: Mirijevo u opštini Zvezdara, sa gdje je trenutno prosječna cijena kvadratnog metra oko 1.500 evra, ali je prije samo par mjeseci bila 1.300! Najave koje se odnose na gradnju metroa čije će polazište biti upravo u ovom naselju, mnogi stručnjaci tumače kao još jedan razlog da se cijene kvadrata naglo povise, a možda u budućnosti - koštaju i kao na Vračaru!

Tržni centri takođe dižu vrijednost nekretnina u njihovoj blizini, a poslednjih godina u Beogradu niču “sa svih strana”. Cijene kvadrata na Karaburmi, Konjarniku Novom Beogradu i opštini Čukarica su između ostalog skočile upravo zbog njihove blizine.

Nadamo se da vam je naš tekst bio koristan vodič kroz svijet nekretnina u Beogradu i da ste stekli širu sliku o visini cijene u najpopularnijim naseljima u prijestonici. Ukoliko tražite stan za kupovinu u Beogradu, preporučujemo detaljno istraživanje oglasnih platformi za nekretnine, uz koje ćete se najbolje informisati, a onda i donijeti odličnu odluku.

Srećno sa kupovinom novog stana!