Američki turisti šokirani Hrvatskom: "Toalet mafija je na sve strane, hrana bizarna..." :: Semberija INFO ::

 

Američki turisti šokirani Hrvatskom: "Toalet mafija je na sve strane, hrana bizarna..."


Amerikanci koji dolaze u Evropu često se suočavaju s kulturološkim šokovima kad moraju da skinu obuću u gostima ili shvate da su naručene porcije nekoliko puta manje nego kod kuće. Amerikanci na internetu neretko izražavaju utiske i o Balkanu, a Hrvatska je za njih zemlja koja je poprilično šokantna, bar ako je suditi po komentarima koje ostavljaju po forumima.

"Hrana u Hrvatskoj je ukusna, ali se mogu pronaći jela koja su itekako bizarna. Jela koja se pripremaju od želuca krava i svinja, kobasice od svinjske krvi nisu za svakoga“, piše Leon.

Takođe, ne dopada im se navika Balkanaca da gotovo u svakom trenutku imaju cigaretu u rukama. "Grozno je koliko ljudi puše. Na svakom koraku može se osetiti dim, a ponekad je naći kafić u kojem se može disati nemoguća misija. Video sam žene koje guraju dečja kolica s cigaretom u ustima, kao i decu od 12,13 godina koja gase opuške po putu", užasnuto će Džon.

Amerikance u Hrvatskoj najviše šokiraju javni toaleti koji se plaćaju, kao i "besplatni na kojima zaposleni prodaju toalet papir" te "izvlače novac od turista u nuždi koji nemaju drugu opciju nego da ostave novčanice ako nemaju kovanice". Neki komentarišu da ih "toalet mafija" ne čudi jer to nije ugodan posao. Takođe, Amerikanci imaju "traume" od žena koje bez srama odlaze u muške toalete, a neki od njih imali su neugodna iskustva kod prijatelja jer odvod "nije radio".

Isto tako, neobično im je kako Hrvati ne ostavljaju velike napojnice.
"Moj prvi obrok u Zagrebu bili su ćevapčići u malom restoranu s prijateljem iz Hrvatske. Platio sam, ali nisam ostavio veliku napojnicu jer su me upozorili da u Evropi nisu toliko velike kao u Americi. Prijatelj je video novčanicu koju sam ostavio na stolu, zgrabio je i tutnuo mi je u džep uz reči kako je to zaista previše", navodi Amerikanac.


​B92