PATRIJARH SRPSKI PORFIRIJE RAZGOVARAO SA MAĐARSKIM PREMIJEROM VIKTOROM ORBANOM :: Semberija INFO ::

 

PATRIJARH SRPSKI PORFIRIJE RAZGOVARAO SA MAĐARSKIM PREMIJEROM VIKTOROM ORBANOM


Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije primio je 16. septembra 2022. godine u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu Njegovu Ekselenciju g. Viktora Orbana, predsednika Vlade Republike Mađarske.

U srdačnom i prijateljskom razgovoru patrijarh Porfirije je g. Orbanu uputio čestitke povodom visokog državnog priznanja, Ordena Republike Srbije na velikoj ogrlici, kojim je danas odlikovan za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Mađarske.

Patrijarh Porfirije i g. Orban su se usaglasili da su prijateljski i bratski odnosi dva naroda, Mađara i Srba, od suštinskog značaja za njihov napredak i izgrađivanje u kulturnom, društvenom, verskom i svakom drugom smislu.
Patrijarh je izrazio duboku zahvalnost za sve što je država Mađarska učinila i čini za Eparhiju budimsku i srpski narod.

Prijemu su prisustvovali članovi Svetog Arhijerejskog Sinoda: preosvećena gospoda episkopi sremski Vasilije, bački Irinej i zvorničko-tuzlanski Fotije; kao i episkop marčanski g. Sava, šef Kabineta Patrijarha srpskog.

(spc.rs)