Patrijarh Porfirije sutra u Teslinom Smiljanu :: Semberija INFO ::

 

Patrijarh Porfirije sutra u Teslinom Smiljanu


Patrijarh srpski Porfirije boraviće sutra, 2. avgusta, u ličkom selu Smiljanu na praznik Svetog proroka Ilije, a na poziv episkopa gornjokarlovačkog Gerasima i srpskog pravoslavnog naroda Like i cijele Episkopije gornjokarlovačke.

Patrijarh će u Smiljanu, rodnom mjestu srpskog naučnika Nikole Tesle, služiti svetu Liturgiju i osveštati obnovljeni hram Svetih apostola Petra i Pavla.

Smiljan i hram Svetih apostola Petra i Pavla, podignut na kraju 17. vijeka, imaju izuzetan značaj za Srpsku pravoslavnu crkvu i srpski pravoslavni narod.

Smiljan je širom svijeta proslavio jedan od najznačajnijih i najuticajnijih naučnika i prinalazača Nikola Tesla, koji se rodio 10. jula 1856. godine, u parohijskom domu tik pored crkve Svetih apostola Petra i Pavla, u kojoj je služio njegov otac, veoma ugledni i obrazovani protojerej Milutin.

U ovom hramu, veliki srpski naučnik je i kršten, već dan po rođenju.

Istorijska posjeta patrijarha Porfirija podudara se sa godišnjicom mučeničkog stradanja Srba u Smiljanu na Ilindan 1941. koje je nastavljeno tokom avgusta iste godine, tako da je tokom tih ljetnjih mjeseci pobijeno više šest stotina Srba svih uzrasta, od novorođenčadi i djece do staraca.

U masovnoj grobnici pored crkve sahranjeno je blizu 590 nevinih žrtava, među kojima i 11 bliskih Teslinih rođaka. Ustaše su, u namjeri da zatru svaki trag naroda koji je iznedrio Nikolu Teslu, 1942. godine, crkvu sravnili sa zemljom.

Obnova crkve je počela 1986. godine, sredstvima Srba iz Čikaga, da bi tokom posljednjeg rata na ovom prostoru 1991-1995 godine obnovljeni hram ponovo bio porušen i opljačkan.

Danas je, trudom vladike Gerasima, sveštenstva, prilozima vjernog naroda hram u potpunosti obnovljen i živopisan, i ponovo je mjesto u kome se upućuju molitve za mir, ljubav i spasenje čitavog svijeta, saopšteno je ranije iz SPC.


Tanjug / Glas Srpske