Barikada u mjestu Rudare, preko Jarinja se ne može ni pješke :: Semberija INFO ::

 

Barikada u mjestu Rudare, preko Jarinja se ne može ni pješke


RUDARE - U mjestu Rudare jutros se okupio veliki broj građana, koji su došli da protestuju protiv odluka Prištine o ličnim kartama i preregistraciji vozila.

Manji broj Srba proveo je i čitavu noć na barikadi u Rudaru, a od jutros pristiže sve veći broj građana Kosovske Mitrovice i Zvečana, javlja izvještač Tanjuga.

Barikada se sastoji od više kamiona sa pijeskom, ispriječenih sa obe strane puta i građana koji stoje između njih.

Noć na sjeveru Kosova i Metohije  je protekla mirno, ali situacija je i dalje napeta.
U Kosovskoj Mitrovici i duž puta, kao i u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom potoku mogu se videti bilbordi i plakati "Ovo je ZSO".

Srbi sa sjevera Kosova i Metohije proveli su noć na barikadama, koje su sinoć postavili u znak protesta zbog odluka Prištine o ličnim dokumentima i preregestricaiji vozila.

Ekipi Tanjuga, koja ih je rano jutros obišla u mestu Rudare kod Kosovske Mitrovice, rekli su da su odlučni da istraju, i da će ostati na barikadama koliko bude potrebno.

Srbi sa sjevera KiM sinoć su blokirali saobraćaj na magistralnim putevima - u mestu Rudare kod Kosovske Mitrovice, kod Leška prema Jarinju i mestu Zupce kod Zubinog potoka, izražavajući time miran protest zbog poteza Prištine, kojim se, kako kažu, ugrožava opstanak Srba na Kosmetu.

Nakon toga, kosovska policija zatvorila je Jarinje i Brnjak za putnički saobraćaj.

Nakon višečasovnih tenzija, Priština je, na zahtjev SAD, odlučila da odloži primjenu mjere o ličnim dokumentima i preregistraciji vozila, do 1. septembra, ali, kako je saopšteno, tek ukoliko budu uklonjene sve postavljene barikade.

Na Jarinju nema promjena u odnosu na jučerašnji dan, i dalje se na sjever Kosmeta ne može ni pješice, javio je reporter RTS-a sa tog administrativnog prelaza.

Policija u Rudnici jutros obavještava vozače da pokušaju prelazak na drugim administrativnim prelazima.

Nema informacija ni iz kosovske policije kada će Jarinje i Brnjak biti otvoreni za saobraćaj.

Saobraćaj na administrativnom prelazu Merdare normalno funkcioniše, javlja reporter RTS-a.

Sinoć je bila kolona od pet do šest kilometra, na prelaz se čekalo sat i po, ali od jutros nema gužvi, čeka se desetak minuta.

Obrazac

U međuvremenu, od ponoći, svaki putnik sa srpskom ličnom kartom na administrativnom prelazu sa KiM, dobija ulazno-izlazni dokument, u kojem stoje datum i vrijeme ulaska na Kosmet, kao i prelaz koji je korišćen, uz lične podatke putnika.

Svaki putnik sa srpskom ličnom kartom, dužan je, kako je objašnjeno ekipi Tanjuga, da taj dokument preda prilikom izlaska sa teritorije Kosova i Metohije.

U dokumentu stoje datum i vrijeme ulaska na KiM, kao i prelaz koji je korišćen, uz lične podatke putnika.

Na administrativnom prelazu Merdare, kolometarska je kolona vozila, jer su Jarinje i Brnjak zatvoreni, a veliki broj ljudi iz dijaspore je u putu ka KiM, pa je ekipi Tanjuga trebalo dva i po sata da uđe na teritoriju Kosova i Metohije.

Ministar policije privremenih prištinskih institucija Dželal Svečla objavio je nešto poslije ponoći na „Fejsbuku“ da je počela podjela ulazno-izlaznih dokumenata, koji, kako je naveo, važe 90 dana.

-U trenutku uklanjanja svih barikada i prepreka, ova odluka će biti suspendovana do 1. septembra 2022 - napisao je Svečla.

Kfor spreman da interveniše ako stabilnost bude ugrožena

Kfor je saopštio sinoć da je bezbjednosna situacija na severu KiM napeta, da je pomno prati i da je spreman da interveniše ako stabilnost bude ugrožena.

-Ukupna bezbjednosna situacija u sjevernim opštinama na Kosovu je napeta, a misija Kfora je pomno prati i spremna je da interveniše ako stabilnost bude ugrožena, u skladu sa svojim mandatom koji proističe iz Rezolucije 1244 SB UN -  navodi se u saopštenju Kfora dostavljenom Tanjugu.

Komandant Kfora je, kako se dodaje, u kontaktu sa svim relevantnim sagovornicima, uključujući predstavnike kosovskih bezbjednosnih organizacija i načelnikom generalštaba Vojske Srbije.

NATO takođe nastavlja da daje punu podršku procesu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine kroz dijalog pod pokroviteljstvom EU i poziva sve strane da nastave pregovore jer je to, kako se ističe, od presudne važnosti za očuvanje regionalnog mira i bezbednosti.

-Bez poštovanja ljudskih prava i demokratskih vrednosti, vladavine prava, unutrašnjih reformi i dobrosusjedskih odnosa, neće biti prave perspektive za bolju budućnost na Balkanu. Konstruktivan dijalog je ključan za regionalnu stabilnost - navodi se u saopstenju Kfora.

Dodaje se da će Kfor e preduzeti sve neophodne mjere da bi se očuvalo bezbjedno i sigurno okruženje na Kosovu u svakom trenutku, u skladu sa svojim mandatom koji je dobio od Ujedinjenih nacija.

Šefica Unmika Karolin Zijade izrazila je sinoć zabrinutost zbog situacije i pozvala sve na smirivanje i izbegavanje dalje eskalacije.

-Pozivam sve da reše ta pitanja u dobroj vjeri kroz dijalog uz posredovanje EU, radi jačanja stabilnosti i bezbednosti za sve - poručila je Zijade.

Kurti

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da će vlada u Prištini odložiti primjenu odluke o automobilskim tablicama i ulazno-izlaznim dokumentima na prelazima sa centralnom Srbijom za 30 dana, pod uslovom da se uklone sve barikade i vrati potpuna sloboda kretanja.

Kurti je na Tviteru napisao da se Priština, u saradnji sa, kako je naveo, „međunarodnim saveznicima“, obavezuje da će odložiti primjenu odluka o automobilskim tablicama i ulazno-izlaznim dokumentima na prelazima sa Srbijom za 30 dana, pod uslovom da budu uklonjene sve barikade i vraćena potpuna sloboda kretanja.

Prethodno je ministar policije privremenih prištinskih institucija Dželal Svečla, nešto poslije ponoći na „Fejsbuku“ objavio da je počela podela ulazno-izlaznih dokumenata, koji, kako je naveo, važe 90 dana.

-U trenutku uklanjanja svih barikada i prepreka, ova odluka će biti suspendovana do 1. septembra 2022 - napisao je Svečla.

Srbi sa severa KiM sinoć su blokirali saobraćaj na magistralnim putevima - u mestu Rudare kod Kosovske Mitrovice, kod Leška prema Jarinju i mjestu Zupce kod Zubinog potoka, izražavajući time miran protest zbog poteza Prištine, kojim se ugrožava opstanak Srba na Kosmetu.

Nakon toga, kosovska policija zatvorila je Jarinje i Brnjak za putnički saobraćaj.
 
Borel i Lajčak pozdravili odluku Prištine

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Jozep Borel pozdravio je odluku Prištine o pomeranju mjera na 1. septembar.

-Očekujte da će sve blokade na putu odmah biti uklonjene. Otvorena pitanja treba rejšavati kroz dijalog uz posredovanje EU i fokusirati se na sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, što je od suštinskog značaja za njihou integraciju u EU -napisao je Borel na Tviteru.

I specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak pozdravio je noćas odluku Prištine o odlaganju primene najavljenih mjera "reciprociteta".

-Pozdravljamo odluku Kosova da prihvati prijedlog Žozepa Borela, za odlaganje za mjesec dana. EU očekuje da se sve blokade na putevima odmah uklone. Borel je pozvao Kosovo i Srbiju da se uključe u dijalog o napretku. Zahvalan sam i Ambasadi SAD u Prištini za snažnu podršku -napisao je Lajčak na Tviteru.


Tanjug / Glas Srpske