TRAG SVOJIH PREDAKA NAŠAO U BAČKOJ AMERIKANAC USPEO DA SAZNA SVE O PRADEDI KOJI JE PRE 150 GODINA IZ SOMBORSKOG SELA OTIŠAO U ČIKAGO :: Semberija INFO ::

 

TRAG SVOJIH PREDAKA NAŠAO U BAČKOJ AMERIKANAC USPEO DA SAZNA SVE O PRADEDI KOJI JE PRE 150 GODINA IZ SOMBORSKOG SELA OTIŠAO U ČIKAGO


Muzej Podunavskih Nemaca u Somboru jedinstveno je mesto na kome je prikazana istorija Podunavskih Nemaca na prostorima Vojvodine. Tu je ispisan i deo istorije porodice Majka Ekarta iz Čikaga koji je u Sombor došao tragajući za korenima svojih predaka.

Kako kaže, u Kolutu kraj Sombora živeo je njegov pradeda koji se u Ameriku iselio pre 153 godine. On danas piše knjigu o istoriji svoje porodice koja potiče sa Švarcvalda, odakle se u talasu naseljavanja Nemaca u Vojvodinu preselila u Bačku.

- Pišem knjigu i mnoga poglavlja su kompletirana, ali ne i ono o životu predaka u Kolutu. Mi smo zato odlučili da posetimo i to mesto. Našli smo kuću u kojoj je živeo moj pradeda i čak smo i dobili originalni ključ te kuće iz tog vremena. To je divno - rekao je Majk Ekart.

Osim svojih porodičnih korena po ocu Majk će potražiti postojbinu porodice svoje majke.

- To je na istoku Austrije prema granici sa Mađarskom. Njena porodica napustila je to mesto i doselila se u Čikago, u isti deo Čikaga gde su živeli doseljenici iz Bačke. Tako su se upoznali moji roditelji - kaže Majk Ekart.

Uz Majka bio je i njegov sin Erik koga je posebno dojmio Muzej Podunavskih Nemaca.

- Važno je za razumevanje odakle su naše porodice, da znamo ko smo i odakle smo. Ovaj muzej je neverovatan, kao onaj u Ulmu, i prikazuje naš život nakon što smo se iskrcali sa brodova kod Apatina - kaže Erik Ekart za RTV.

Nakon obilaska Koluta i rodnog mesta svoje majke, Majk Ekart završiće knjigu o svojoj porodici. Ono što je zanimljivo je podatak da je uspeo pronaći i kuću na Švarcvaldu iz koje su se njegovi preci iselili i uputili u Bačku, a sada je našao i kuću svog pradede u Kolutu.

(blic.rs)