SRBIJA OGRANIČILA CIJENE OSNOVNIH ŽIVOTNIH NAMIRNICA :: Semberija INFO ::

 

SRBIJA OGRANIČILA CIJENE OSNOVNIH ŽIVOTNIH NAMIRNICA


- Vlada Srbije ograničila je cijene osnovnih životnih namirnica kako bi se zaštitilo tržište i spriječile deformacije u formiranju cijena robe koja je od izuzetne važnosti za snabdijevanje potrošača, naročito siromašnijih socijalnih kategorija.

Uredbom su ograničene cijene brašna tip T-400 glatko i tip T-500 do pet kilograma, zatim jestivo suncokretovo ulje od jednog litra i svinjsko meso – but, tako da ne prelaze nivo cijena od 15. novembra 2021. godine.

Takođe , propisana je maksimalna maloprodajna cijena UHT mlijeka sa 2,8 procenata mliječne masti od jednog litra, te bijelog kristal šećepa po kilogramu, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Uredba je donesena s obzirom na to da su cijene sirovina i proizvođačkih inputa i dalje na visokom nivou, a situacija na berzama u zemlji i okruženju i dalje nedovoljno predvidiva.

Vlada je na današnjoj sjednici odredila količine ulja od sjemena suncokreta u pakovanjima za prodaju na malo za koje se dozvoljava izvoz na mjesečnom nivou, kako bi se omogućila realizacija zaključenih ugovora u što većem obimu, radi očuvanja tradicionalnog tržišta, pri tome vodeći računa o snabdjevenosti domaćeg tržišta.

Usvojena je Uredba o privremenoj mjeri ograničavanja cijene gasa i nadoknadi razlike u cijeni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa.

Članovi Vlade donijeli su izmijenjenu Uredbu o ograničenju visine cijena derivata nafte, kojom se ograničenje produžava do 31. jula.

Vlada je donijela odluku o privremenoj zabrani izvoza evrodizela EN 590 radi sprečavanja nestašice i obezbjeđivanja sigurnog snabdijevanja tržišta ovim derivatom, kako bi se spriječile moguće štete po privredu i građane Srbije.

Na sjednici je donesena odluka o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte – olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja za 20 odsto, počevši od sutra pa do kraja jula.

Vlada Srbije usvojila je izmjene i dopune Uredbe o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupca-proizvođača i snabdjevača električne energije, čime je dodatno pojednostavljena procedura za proizvodnju energije za sopstvene potrebe iz obnovljivih izvora energije.
 
(Nezavisne)