KADA SE RADI O KVALITETU ŽIVOTA, BEČ JE DALEKO ISPRED KONKURENCIJE :: Semberija INFO ::

 

KADA SE RADI O KVALITETU ŽIVOTA, BEČ JE DALEKO ISPRED KONKURENCIJE


Austrija je država podstanara. U vlastitoj nekretnini živi 48 posto ljudi, svi ostali iznajmljuju stanove. Još više takvih je u austrijskoj prijestolnici. U Beču naime u iznajmljenim stanovima živi više od četiri petine stanovnika, a za stanarinu tamo ne treba posegnuti duboko u džep.

Kada se radi o kvalitetu života, Beč već više godina konkurenciju ostavlja iza sebe. Prilikom posljednjeg ocjenjivanja prije tri godine (prošle i pretprošle godine zbog epidemije koronavirusa rangiranja nije bilo), renomirana međunarodna konsultantska kompanija Mercer, je austrijsku prijestolnicu već deseti put uzastopno uvrstila na sami vrh ljestvice gradova sa najvišim kvalitetom života.

Iako su teroristički napad u centru grada u novembru 2020. i vrlo stroge mjere protiv covida, koje gradske vlasti u poređenju sa ostatkom Austrije zagovaraju još i danas, utisak barem kod lokalnog stanovništva nešto pokvarili, Beč i dalje opravdano uživa status carske prijestolnice – za sve slojeve.

Razloga je više. Odlična infrastruktura, kvalitetna zdravstvena zaštita, široka lepeza kulturnih i obrazovih mogućnosti, besplatni vrtići, krstalno čista voda koju bečki vodovod već više od sto godina dovodi iz 150 kilometara udaljenih alpskih izvora, do niskog stepena kriminala, visoke socijalne zaštite i političke stabilnosti. Od svih su ključna dva: dobro razvijena i pouzdana mreža javnog prijevoza (godišnja karta za sav gradski prijevoz košta jedan euro na dan) i (u odnosu na BDP i porodični proračun) cjenovno pogodne stanove.

Upravo zbog svoje inovativne, pametne i održive stambene politike, Beč je posljednji put od UNESCO-a proglašen najboljim gradom u kategoriji. “Ovo je još jedna u nizu nagrada koje prepoznaju naše napore na području pametne stambene politike. Sve što radimo je da konstantno nastojimo poboljšati kvalitet života Bečlija”, komentarisao je gradonačelnik Michael Ludwig nagradu prije dobrih godinu dana.

Prijestolnica upravo zbog redovnih uvrštavanja među najuglednije gradove po kvalitetu života privlači sve više ljudi, između 2007. i 2017. godine dodatnih 206 hiljada, a Beč je danas sa skoro 1,9 miliona stanovnika iza Berlina drugi najveći grad na njemačkom govornom području. A austrijska prijestolnica u praksi pokazuje da se stambena problematika rješava i na drugačiji način nego što je odluka za kupovinu nekretnine. Zbog svoje cjenovne privlačnosti ova je mogućnost za nove doseljenike (mladi i državljani drugih, posebno istočnoevrospkih država) posebno zanimljiva.

(N1)