"ŠKALjARAC" UBIJEN U BUDVI, IZREŠETAN PRED TURISTIMA U KAFIĆU :: Semberija INFO ::

 

"ŠKALjARAC" UBIJEN U BUDVI, IZREŠETAN PRED TURISTIMA U KAFIĆU


Foto
Visokopozicionirani član škaljarskog klana Milić Minja Šaković, koji je ubijen u Budvi pola sata iza ponoći, više puta je bio na meti napada.

Jedan od izvora kazao je da je u Šakovića pucao muškarac koji je sjedeo za stolom do njegovog i koji nije bio maskiran. Navodno, samo je ustao i u njega ispalio više hitaca.

Drugi izvor navodi da je Šaković sjedeo za stolom u prvom redu i da je leđima bio okrenut ka šetalištu kada je prišao muškarac koji je imao bijelu košulju i kačket i u njega ispalio više hitaca. Nastala je pometnja, što je ubica iskoristio i pobjegao pored hotela “Mogren”.

Prvi pokušaj likvidacije

Prije nekoliko godina pripreman je atentat na njega. Zbog pripreme likvidacije policija je početkom marta prošle godine uhapsila Podgoričane Aleksandra Veljovića (30) i Jovana Miranovića (41), Beograđanina Nikolu Mirića (35), Jovana Trkulju (35) iz Obrenovca i Podgoričanin Sašu Stanišića. Prema navodima optužnice, kriminalna grupa koja je planirala likvidaciju Podgoričanina Šakovića kupila je stan naspram njegove zgrade, iz kojeg su namjeravali da ga ubiju.

Okrivljeni Trkulja i Mirović su iz tog stana opservirali kuću i kretanje Šakovića, a tokom priprema za počinjenje krivičnog djela trenirali su upucavanje snajperskom puškom, nabavili kombi u koji su smjestili motocikl sa kojim bi pobjegli nakon ubistva i zapalili ga i obezbijedili štek stan u kojem bi se krili nakon krivičnog dela.

Međutim, okrivljeni su uhapšeni u momentu kada su trebali da uđu u kombi kojim bi došli do stana odakle je planirano da se ubije Šaković, iz snajperske puške koju je trebala da im donese druga osoba.

Zvicer finansirao atentat?

Kako su tada pisali crnogorski mediji, atentat su finansirali vođa kavačkog klana Radoje Zvicer i njegov blizak rođak Milan Vujotić.

Dvije godine ranije Šaković je uhapšen u Podgorici zbog sumnje da je zajedno sa Igorom Dedovićem (kasnije ubijen u Grčkoj) i Jovanom Vukotićem, 27. marta 2016. godine, počinio krivično djelo teško ubistvo u pokušaju na štetu Kotorana Vojina Stupara i Miloša Radonjića.

Šaković je izbjegao i likvidaciju 2018. godine kada je na njega pucano u Crnoj Gori iz automobila u pokretu. Automobil je kasnije pronađen spaljen, ali policija nije uspjela da pronađe napadača i naručioca ubistva.

Višestruki povratnik

Šaković ima policijski dosije za više krivičnih djela u Podgorici, više puta je privođen zbog oružja a sumnja se i da je učestvovao u likvidaciji vođe navijača Partizana Aleksandra Stankovića, Saleta Mutavog.
Ovaj “škaljarac” je sa bratom Markom Šakovićem osuđen zbog ubistva Miroja B. 2005. godine.
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije nikada ga zvanično nije teretilo za ovaj zločin.

Spektakularno spasavanje

Šaković je početkom septembra 2017. godine ranjen, a u tom oružanom napadu ubijen je njegov prijatelj Ivan Nedović. Šaković je tada preživio zahvaljujući bratu Marku, koji se bacio preko njega i oborio ga na pod.
Njih dvojica odležala su kaznu zbog ubistva sugrađanina Miroja Baošića 2005. godine.
Takođe, Milić Šaković je 2012. godine osuđen na pola godine zatvora zbog nasilničkog ponašanja.

Porodična “tradicija”

Miodrag Šaković, otac bezbjednosno interesantnih osoba Milića i Marka Šakovića, uhapšen je krajem maja 2020. godine zbog krivičnog djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.
Kako je pisao portal Pobjeda, policija je obavila pretres kuće Šakovića u Zagoriču i tom prilikom pronašla ručnu šok bomba za koju se vještak izjasnio da spada u vojno formacijska eksplozivna sredstva.

Podsjetimo, jedan od visokopozicioniranih članova škaljarskog klana Milić Minja Šaković ubijen je oko 23.40 u Budvi, potvrđeno je Vijestima. On je likvidiran u budvanskom kafiću Korkovado, a postoje dvije verzije ove likvidacije.

Ubio kao maloljetnik

Milić Minja Šaković kao maloljetnik ubio je krajem avgusta 2005. godine u Zagoriču Podgoričanina Mi­ro­ja Ba­o­šića (26).

Tada je Šaković sa svojim bratom Markom (19) sakriven u žbunju čekao Baošića is­pred njegove ku­će u tom na­se­lju, a potom zapucao zbog čega je mladić preminuo pola sata kasnije u Kliničkom centru u Podgorici.
Zbog ubistva Baošića, maloljetni Šaković je osuđen na 10 godine ali mu je kazna kao maloljetniku odlukom Apelacionog suda preinačena na vaspitnu mjeru u trajanju od jedne do četiri godine. Njegov brat Marko Šaković osuđen je na 12 godina, ali je i ta robija kasnije smanjena.

Motiv za ubistvo Baošića bile su razmirice sa Mar­kom Ša­ko­vi­ćem, sa kojim je imao ne­ko­li­ko va­tre­nih ob­ra­ču­na.

U obračunu njih dvojice, 19. ju­la 2004. godine, Mi­ro­je Ba­o­šić je pucao u glavu Mar­ku Ša­ko­vi­ću i te­ško ga po­vrije­dio. Kri­vič­no vije­će tadašnjeg su­di­je Višeg suda Go­ra­na Ve­li­mi­ro­vi­ća, osu­di­lo je Ba­o­ši­ća na če­ti­ri go­di­ne za­tvo­ra. I tom obračunu prethodio je vatreni obračun u kojem je Marko Ša­ko­vić, tada kao maloljetnik, 25. mar­ta 2003. go­di­ne u cen­tru Pod­go­ri­ce, ranio Baošića ali i slučajno ženu, koja je u blizini prodavala cvijeće.
Milić Šaković je i 2012. godine osuđen na pola godine zatvora zbog nasilničkog ponašanja nad porodicom Škrijelj.

Brat od strica Šakovića, Miloš Šaković (31) ubijen je 31. marta 2018. godine u samom centru Podgorice dok je sjedio u lokalu "Forum". U napadu je stradao i slučajna žrtva Radivoje Jovanović (42), koji je sjedio za susjednim stolom kada je maskirani ubica zapucao.

Dovođen u vezu sa ubistvom Saleta Mutavog?

Za Milićem Šakovićem beogradska policija je tragala zbog sumnje da je učestvovao u likvidaciji vođe navijača Partizana, Aleksandra Stankovića, zvanog Sale Mutavi, koji je usmrćen nakon što su ga ubice pratile, 13. oktobra 2016. godine u Beogradu.

Šaković je privođen i kada je policija, u specijalnoj pregradi njegovog blindiranog vozila, pronašla dva repertirana pištolja sa po 15 metaka. Međutim, posle saslušanja je pušten na slobodu, jer je njegov drug izjavio da pištolji pripadaju njemu.

Ubijeni Milić Minja Šaković uhapšen je 7. februara 2019. godine u Podgorici zbog sumnje da je 27. marta 2016. u Kotoru pokušao da ubije dvojicu članova kavačkog kriminalnog klana.

Iz Uprave policije tada su saopštili da su osumnjičeni za pokušaj ubistva i navodne vođe škaljaraca Jovan Vukotić i kasnije ubijeni Igor Dedović.

Šaković je nakon hapšenja pred tužiocem i sudijom za istragu tvrdio da u noći kada je pucano na Vojina Stupara i Miloša Radonjića, nije bio u Kotoru.

Tužilaštvo je sumnjalo da je te noći Dedović, koji je ubijen u Atini, bio za upravljačem BMW-a kojim su on, Vukotić i Šaković prepriječili put Stuparu i Radonjiću i pucali u njih.

Prema tužilačkom aktu pištolj je prvi potegao i zapucao Vukotić, nakon čega
su, u trenutku kada su Stupar i Radonjić izašli iz vozila i krenuli da bježe, iz BMW-a izašli Dedović i Šaković "koji su držali pištolje NN marke, kalibra 7,65, nakon čega su sva trojica ispalili više projektila u pravcu oštećenih".

Zbog tog pokušaja ubistva Šaković je pola godine bio u pritvoru.
 
(Srpska Info / Nezavisne)