PREDSTAVLjEN PROJEKAT MOSTA PREKO RIJEKE BOJANE (FOTO) :: Semberija INFO ::

 

PREDSTAVLjEN PROJEKAT MOSTA PREKO RIJEKE BOJANE (FOTO)


Predsjednici vlada Crne Gore i Albanije, Dritan Abazović i Edi Rama, tokom jučerašnjeg bilateralnog susreta na marginama Inicijative Samita "Otvoreni Balkan" prezentovali su javnosti zajednički infrastrukturni projekat izgradnje mosta preko Bojane, koji će spajati Ulcinj sa Velipojem.

Kako je saopšteno iz kabineta premijera, Abazović je istakao da je veoma srećan zbog projekta.

- Ovo je nešto o čemu smo razgovarali u Tirani prošlog ljeta. Sada smo vrlo blizu početku realizacije ove ideje - naveo je.

Kako je dodao, Crna Gora je ovogodišnjim budžetom predvidjela dio novca samo za izgradnju tog mosta.


- Vjerujem da ćemo početkom septembra moći da potpišemo Memorandum o saradnji kojim bi se precizirale obaveze i jedne i druge strane. Ovaj projekat, odnosno most, nije važan samo zbog toga što bi se njime smanjila dužina puta koji spaja ova dva grada i dvije države, već i zbog toga što ovo područje ima potencijal da bude vrlo atraktivno turističko mjesto, čemu bi sigurno doprinijela izgradnja mosta. Svi se nadamo i vjerujemo da bismo ovim unaprijedili i razvijali na bolje naše države - istakao je predsjednik Vlade.

Razgovori o pomenutom projektu započeti su tokom prve posjete tada potpredsjednika vlade Abazovića, kada je najavljen rad na izradi projekta međunarodnog mosta preko rijeke Bojane.

- Moramo da uspostavimo dogovor i da se međusobno razumijemo koliki je ukupni budžet za ovu investiciju. Mi smo za, i projekat je fantastičan. Most bi omogućio i mnogo bolju komunikaciju dvije države - istakao je Rama.

Kako navode u kabinetu Abazovića, u Budžetu za 2022. godinu odvojeno je oko 3.500.000 eura za izgradnju pomenutog infrastrukturnog projekta koji će povezati dvije države.

Oko 34 kilometra nedovoljno iskorišćenih pješčanih plaža na tom području dvije države ima potražnju od oko 500.000 turista na godišnjem nivou. Istaknuto je da je trenutna udaljenost između Ulcinja i Velipoje oko 73 kilometra, a da bi sa izgradnjom mosta ona bila svedena na oko kilometar.
 
(RTRS)