Srbija otvara jedno, a blizu zatvaranja tri poglavlja sa EU :: Semberija INFO ::

 

Srbija otvara jedno, a blizu zatvaranja tri poglavlja sa EU


BEOGRAD - Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da sutra očekuje otvaranje poglavlja 9, o finansijskim uslugama, a da su blizu zatvaranja najmanje tri poglavlja u pregovorima sa EU.

 Na pitanje da li će sutra biti otvorena još neka poglavlja, Brnabićeva je rekla da još nema zvaničnog obaveštenja o tome ili neke odluke.

"Očekujem da se otvori poglavlje 9, tako da nastavljamo dalje. Videću s ministarkom (Jadrankom) Joksimović da stavimo u narednom periodu mnogo veći fokus na zatvaranje poglavlja", rekla je Brnabić.

Kako je rekla, to je dobar rezultat ako se ima u vidu da je Srbija blizu zatvaranja najmanje tri poglavlja, da ima 17 otvorenih poglavlja i više od dva privremeno zatvorena.

"To je dosta dobar uspeh trenutno kada se Evropa suočava sa svojim internima problemima", rekla je Brnabićeva.

Istakla je da je prilično izvesno da će sutra biti otvoreno jedno poglavlje, 9, i da treba imati u vidu da je EU u specifičnoj situaciji i zato što nisu formirani ni Evropska komisija, ni Evropski parlament.

Branbić kaže da je svakako dobra vest za Srbiju otvaranje tog poglavlja i to što nastavlja da radi dalje na reformama.

Podsetila je da je Srbiju skinuta sa liste FATF-a.

Na Međuvladinoj konferenciji zakazanoj za sutra u Briselu, Srbija će otvoriti poglavlje 9 u pristupnim pregovorima sa EU i potpisati Instrument pretpristupne pomoći (IPA) za 2018. godinu u iznosu od 179,1 milion evra, saznaje Tanjug u Briselu.

Delegaciju Srbije predvodiće ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović.

Međuvladina konferencija zakazana je za 17 časova u zgradi Saveta u Briselu, posle čega se očekuje i konferencija za novinare na kojoj će učestvovati ministarka Jadranka Joksimović, evropski komesar za pristupne pregovore Johanes Han i rumunski ministar za evropske poslove Georg Ćamba.

Tokom boravka u Briselu, ministarka Joksimović će s komesarom Hanom potpisati i sporazum pretpristupne pomoći (IPA) za 2018. godinu, koji iznosi 179,1 milion evra.

Preko IPA fondova, EU pomaže i podržave zemlje koje su kandidati ili su na putu da postanu kandidati za članstvo u Uniji. 

EU je u tu svrhu za Srbiju, za period od 2014. do 2020. godine, izdvojila 1,5 milijardi evra.

Tanjug/Nezavisne novine