Patrijarh Porfirije uručio tomos arhiepiskopu Stefanu :: Semberija INFO ::

 

Patrijarh Porfirije uručio tomos arhiepiskopu Stefanu


Фото - Танјуг
BEOGRAD - Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije uručio je danas u Sabornoj crkvi arhiepiskopu makedonsko-ohridskom Stefanu tomos o priznanju autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve.

Porfirije je prije uručenja tomosa rekao da su se stvorili uslovi da i Ohridska arhiepiskopija ima sposobnosti da bude samostalna crkva.

On je rekao da se crkva time ne dijeli nego da raste zajedno u ljubavi i slozi.

Patrijarh je istakao i da je veoma radostan zbog toga što se autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve raduju i Srbi i Makedonci u Sjevernoj Makedoniji.

On je preporučio da MPC sada nađe odgovarajuće ime.

Takođe partijarh Porfirije istakao je da crkva ne može da bude oružje i da nije oružje za ostvarivanje bilo kakvih drugih ciljeva.

Porfirije je naglasio i da ova odluka neće uticati na druga kanonska podrucčja SPC, jer su, kako je rekao, drugačiji uslovi u Sjevernoj Makedoniji nego u drugim dijelovima SPC.

Na zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora u maju ove godine jednoglasno je donijeta odluka da se prizna autokefalnost MPC.

Za tu odluku glasalo je svih 42 episkopa SPC.

Poslije prve zajedničke liturgije MPC i SPC u Skoplju patrijarh Porfirije saopštio je odluku Sabora koji je “jednoglasno i jednodušno izašao u susret molbi Makedonske pravoslavne crkve - Arhiepiskopije Ohridske” i prihvatio njenu autokefalnost.

Patrijarh je tada rekao da će nakon zajedničkog obavljanja tehničko-organizacionih detalja, biti obavještene sve ostale pravoslavne crkve, koje će biti pozvane da “po svom kanonskom redu i poretku” prihvate autokefalni status MPC-OA.


Tanjug / Glas Srpske