Brnabić: Vučić uradio veliku stvar, izjava Janjića skandalozna :: Semberija INFO ::

 

Brnabić: Vučić uradio veliku stvar, izjava Janjića skandalozna


BEOGRAD- Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je sinoć da je predsjednik Srbije Aleksandar Vućić dogovorom o povoljnoj cijeni gasa sa Vladimirom Putinom, uradio veliku stvar za Srbiju i dobio više nego poslije prethodnog razgovora sa ruskim predsjednikom prošle godine, i to pod "100 puta težim okolnostima".

Brnabić se u emisiji Hit tvit na TV Pink osvrnula i na izjavu osnivača Foruma za etničke odnose Dušana Janjića da "Putin i Vučić pregovaraju kao diler i narkoman", koju je nazvala skandaloznom i ocijenila da to pokazuje frustraciju jer je Vučić "nešto izvojevao, i to sam".

"Danas je predsednik Aleksandar Vučić za Srbiju uradio veliki posao i veliku stvar je završio, a kako je to uspeo, zaista ne znam", rekla je Brnabić.

Ona je podsjetila da je Vučić 25. novembra prošle godine, poslije razgovora sa Putinom, uspio da produži postojeći ugovor do 31. maja pod istim cijenama, što je, kako je navela, bilo oko 250 dolara za 1.000 kubnih metara gasa, "kada su svi imali po tri, četiri pa i pet puta veće cene".

Ona je naglasila da je Vučić danas dobio za Srbiju "više i bolje i to pod 100 puta težim okolnostima".

Kako je objasnila, od prošlog dogovorenog gasnog aranžmana počeo je rat u Ukrajini i cijene su skočile "nebu pod oblake", ali je Srbija dobila istu naftnu formulu.

"Dobili smo iste uslove, ali ne čak ni na šest meseci, nego na tri godine, i to u vreme kada je takva nestabilnost, kada su nenormalne cene i kada će cene tek rasti za zimu", rekla je Brnabić.

Premijerka je objasnila da bi danas po toj formuli za Srbiju cijena bila oko 340 dolara, možda i manje, dok su cijene na berzi za druge i većinu zemalja u Evropi, osim nekih kao što su Moldavija, Mađarska i Belolrusija, 960 dolara.

"Naša je između 310 i 340 dolara, a njihova je sada, i to kada je još niska cena u odnosu na to kakva će biti na zumu, 960 dolara. Zato Vučić kaže da plaćamo otprilike tri puta manje", objasnila je premijerka.

Kako je navela, cijena gasa zimi će ići i preko 3.000 i 4.000 dolara, a Srbija će tada dobijati gas po naftnoj formuli za između 310 i 410 dolara.

"Onda znate zašto Vučić kaže i 10 puta manja. To će biti tako. I ovo što je on uspeo je nešto što nisam mogla ni da sanjam", naglasila je Brnabić.

Ona je dodala da se predsjednik za to borio dugo i pametno, a na pitanje s kim se borio i na konstataciju da je jedan dio javnosti tvrdio da može da se postigne dogovor na mjesec dana, a drugi da nije ni dogovoren razgovor sa Putinom, Brnabić je rekla da su "to priče koje vidimo svaki dan" i da je "to jedna laž koja zamenjuje drugu laž".

"Kada se nakon dan, dva ili tri ispostavi da je to što su rekli potpuna laž ili dezinformacija, oni se ne vrate i nikad nismo čuli izvinjenje, već samo smisle narednu laž i tako nastavljaju", rekla je Brnabić.

Kako je dodala, prije četiri dana "govorili su da Putin neće da razgovara sa Vucićem i da će svaki sledeci gasni aranžman biti mesec za mesec, jer nema više poverenja u Vučića".

"A danas ova skandalozna izjava Dušana Janjića u Danasu da Putin i Vučić pregovaraju kao diler i narkoman, pokazuje nivo frustracije", rekla je Brnabić .

Ona je ocijenila da su takvom izjavom i "Danas" i Janjić za Srbiju rekli da je narkoman, jer, kako je istkla, ne pregovara Vučić za sebe nego za Srbiju.

"Ako ste nazvali Srbiju narkomanom, ako je Janjić u toj svojoj pameti i prepotentnosti nazvao tako našu i njegovu zemlju i sve nas u ovoj zemlji, on je tako nazvao i Nemačku i (Olafa) Šolca i Bugarsku i Kirila Petkova jer sve te zemlje su zavisne od ruskog gasa, tu nema nikakve razlike. A Makron kad priča sa Putinom? To je uredu? Kad Šolc priča sa Putinom i to je ok? Oni nisu diler i narkoman", upitala je Brnabić,

Ocijenila je da je to frustracija jer je Vučić "nešto izvojevao i to je uradio sam, bez ičije pomoći".

"On se time bavio. Niko u vladi, ne da mu nije pomogao, nego nije mogao da mu pomogne. To je bila njegova politika, on je to strateški planirao. On je godinama gradio, ne samo sa Putinom, nego sa raznim državnicima takav odnos da mi u ovako teškim uslovima možemo da imamo ovako nešto", navela je Brnabić.

Kada je riječ o sankcijama Rusiji, svima koji spočitavaju Srbiji da ne uvodi sankcije zbog gasnog aranžmana poručila je da treba da ih bude sramota.

"Mi ne uvodimo sankcije iz principa jer smo trpeli pod snakcijama i znamo da ne donose ništa u smislu približavanja nekom cilju", naglasila je premijerka.

Ona je dodala da je Vučić i danas prenio da je želja Srbije da se uspostavi mir.

"A te sankcije ne da ne doprinose da se ide ka miru, one antagonizuju čitavu sitauaciju i udaljavaju čitav ruski narod od svih kojih su uveli sankcije. Tako da to nema nikkave veze sa gasnim aranžmanom", poručila je Brnabić.

Naglasila je i da srpska politika nije politika sjedenja na dvije stolice, već na jednoj, na srpskoj.

"To stvarno jeste sedenje na srpskoj stolici i vođenje politike u najboljem interesu zemlje. U četvrtak i petak nam je bila visoka delegacija iz UAE, sledeće subote idem u Ruandu odakle su nas zamolili da im pomognemo u digitalizaciji...Pozicioniramo se da u ovako teškim i kompleksnim vremenima obezbedimo što više partnerstava", navela je Brnabić.

Kada je riječ o sutrašnjoj posjeti poslanice Evropskog parlamenta Viole fon Kramon, Brnabić je rekla da su razgovori uvijek dobri i da su neophodni.

Kaže da su borbe svaki dan, od ujutru do uveče, i na kraju dana se radujete što ste ostali zemlja koja vodi svoju politiku.

Brnabić je rekla da ne može ni da komentariše to što je u Beogradu u subotu, u organizaciji neformalne grupe "Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata", zatraženo da Rusija odmah povuče "svih svojih 4.036 agenata obaveštajnih službi" iz Srbije, ocjenivši da su to "gluposti".

"Molim da dokaze koje imaju za takve tvrdnje daju i mi ćemo to procesuirati", poručila je Brnabić.


Tanjug / Glas Srpske