Vučić: Dobili dobru cenu, ostaje puna naftna formula :: Semberija INFO ::

 

Vučić: Dobili dobru cenu, ostaje puna naftna formula


Фото - Танјуг

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je sa šefom ruske države Vladimirom Putinom dogovorio povoljan aranžman za uvoz gasa iz Rusije, kao i da će za Srbiju ostati cena koja se zasniva na stopostotnoj naftnoj formuli.

„Imali smo vrlo dobar razgovor Putin i ja. Govorili smo o više različitih tema. Najvažnija za nas su naši bilateralni odnosi, a dotakli smo se više stvari. Za nas je najvažnije pitanje istek gasnog sporazuma posle desetogodišnjeg trajanja 31.maja. Ono što mogu reći da smo glavne elemente dogovorili koji su veoma povoljni za Srbiju”, rekao je Vučić, preneo je Tanjug.

Vučić je rekao da ga narednih dana očekuju brojni važni razgovori, i da će jedino u utorak imati kraći govor u Skupštini po pitanju polaganja zakletve, kao i da će sve njegovo ostalo vreme biti usmereno na spoljnopolitičke aktivnosti i rešavanje nabavke energenata i hrane.

Na pitanje šta očekuje od sutrašnjih razgovora sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Verhejom i evropskom poslanicom Violom fon Kramon, Vučić je rekao da nije samo pitanje šta će oni da traže.

„To će biti razgovori, nije samo pitanje šta će oni da traže. Fon Kramon će da govori u svoje ime i evroparlamentaraca, i dobiće odgovor u skladu sa politikom koju vodi Srbija. Srbija ima predstavnike čiji je posao da iznese svoje stavove”, pojasnio je predsednik Srbije.

Pritisci svaki dan, nije lako voditi samostalnu politiku

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija sa pritiscima, pre svega po pitanju KiM, živi svaki dan, tim pre što je zapadu potrebno da se kosovsko pitanje što pre reši, po mogućstvu priznanjem tzv. Kosova, kako bi taj primer bio prikazan kao „sui generis”, a ojačala njihova pozicija prema Rusiji. Upitan očekuje li intenziviranje pritisaka na Srbiju, nakon povoljnog razgovora sa Putinom, i da li će se ti pritisci pre svega odraziti na KiM, Vučić je odgovorio da zemlja sa tim pritiscima živi svaki dan, jer je neverovatna potreba svih da vode politiku Srbije, a, svi, primetio je ironično, najbolje znaju kakva ta politika treba da bude. Predsednik je poručio da nije lako voditi samostalnu i nezavisnu politiku.

„Dokle ćemo moći da izdržimo vodeći samostalnu, nezavisnu, suverenu politiku, to nije lako reći, ali nije lako bilo ni pre 90 dana, pa smo 90 dana uspeli da zadržimo isti stav kao i prvog dana izbijanja sukoba u Ukrajini”, naveo je Vučić.

Imamo šećera više nego dovoljno, rešen problem u prodavnicama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, tokom obilaska Skladišta generalnog tereta Republičke direkcije za robne rezerve na Vilinim vodama u Beogradu, da Srbija ima više nego dovoljno zaliha šećera i da je rešen problem u prodavnicama, koji je nastao zbog špekulativnih radnji.

Vučić je obišao skladište gde se nalaze zalihe pasulja i pirinča, zatim pumpe za izvlačenje vode, 12 agregata za struju i drugo. „Ne postoji nijedna stvar zbog koje bismo lagali narod. Imamo šećera i više nego dovoljno, uvek su u pitanju spekulativne radnje”, rekao je Vučić.

On je istakao da imamo najnižu cenu i šećera i ulja i brašna u reigonu i da je pojačana zbog toga prodaja u pograničnim delovima zemlje, preneo je Tanjug.

Ljudi kupuju ono što ima kod nas jefitnije, naveo je Vučić i dodao da je zato govorio da moramo da vodimo računa o celom regionu. Kaže da je situacija oko šećera rešena za tri dana i da je juče lično išao da se uveri.

Precizirao je da imamo samo tu u Robnim rezervama preko 11 miliona kilograma šećara, ne računajući zalihe kod proizvođača, takođe, 11 miliona litara ulja, višeo od 11 miliona kilograma soli, 80 tona pasulja i još 1.200 u Leskovcu i još oko 120 tona u Irigu. Dodao je da pirinča tu u Robnim rezervama imamo 70 tona i još 1.200 u Leskovcu, kao i još 1.200 pirinča.

Vučić je istakao da je država uložila dodatnih 37 miliona evra kako bi se povećale Robne rezerve i izbegla svaka vrsta pritiska.

Poseti skladištu Robnih rezervi prisustvuju i ministarka trgovine Tatjana Matić i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Sledi značajno uvećanje penzija po švajcarskoj formuli

Predsednik Srbije najavio je danas i da će penzioneri dobiti značajno povećanje penzija, po švajcarskoj formuli za usklađivanje rasta penzija, i poručio da će država nastaviti da brine o penzionerima, kao i da je uvek spreman sa njima da razgovara. Na pitanje novinara da li je spreman da razgovara sa penzionerima pošto je to od njega tražilo jedno udruženje sindikata penzionera, Vučić je rekao da nije dobio poziv ni od jedne organizacije, ali da je svakako spreman na razgovor, samo da vidi koje su teme.

Podsetio je da su penzioneri dobili jednokratnu pomoć od po 20.000 dinara, što je oko 1.600 dinara više mesečno.


POLITIKA