Vučić u Berlinu, Šolc pokušava da “oživi” dijalog :: Semberija INFO ::

 

Vučić u Berlinu, Šolc pokušava da “oživi” dijalog


BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas će na poziv njemačkog kancelara Olafa Šolca boraviti u Berlinu, a sa Šolcom će razgovarati na najaktuelnije ekonomske i političke teme o ratu u Ukrajini, dijalogu Beograda i Prištine...

Šolc će primiti i premijera privremenih prištinskih instituacija Aljbina Kurtija, a na te sastanke njemački kancelar pozvao je i izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

Iz Šolcovog kabineta je saopšteno da razgovori imaju za cilj da se podrži dijalog Beograda i Prištine, pa će, nakon odvojenih razgovora Vučića i Kurtija sa Šolcom, sa njima razgovarati i Miroslav Lajčak.

Kako je na svom tviter nalogu naveo njemački ambasador u Prištini Joern Rohde „oba sastanka ce se fokusirati na koordinaciju daljih reakcija na ruski agresorski rat protiv Ukrajine, političke i ekonomske odnose i regionalnu saradnju”.

Sastanci ce, naveo je Rohde takode poslužiti za podršku dijalogu Kosova i Srbije koji vodi EU” i dodao da je u cilju podrske dijalogu Šolc pozvao izaslanika EU za đalog Miroslava Lajčaka koji će, kako tvrdi njemački ambasador, održati zajednicki sastanak sa Kurtijem i Vučihem.

Ukoliko bi do tog sastanka došlo to bi bio prvi susret Vučića i Kurtija od 19. jula prošle godine kada su se susreli uokviru dijaloga u Briselu.

Predsjednik Srbije je ranije rekao da sastanak sa Šolcem, da ne očekuje lak razgovor i da strahuje od njega.

“To znači da ću, ako ništa, na veoma odgovoran način nastupati. Svakako ne očekujem lak razgovor”, rekao je Vučić.

On je i prije nekoliko dana rekao da nema prevelika očekivanja od tog sastanka, već da očekuje da sasluša primedbe na ponašanje Srbije i da ima priliku da kaže stav naše zemlje.

“Dobra prilika da ćemo imati neko vreme da iznesemo stavove, ali nećemo promeniti stav Nemačke ni oko KiM, a ni oko sankcija”, konstatovao je tada Vučić.

Domaći i strani analitičari saglasni su da je razgovor u Berlinu pokušaj Njemačke da odblokira dijalog Beograda i Prištine i aktivnije se uključi u rješavanje kosovskog pitanje, ali da je ishod neizvijestan.

Nekadašnji izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič kao cilj ovih razgovora i želju Njemačke da bude aktivnija na zapadnom Balkanu gdje je Srbija, kako kaže ključna država, a Kosovo ključno neriješeno pitanje, vidi i to da Šolc želi da se riješe pitanja oko kojih bi i Moskva mogla da bude zainteresovana.

Petrič istovremeno skreće pažnju da će ovi ragovori, kako kaže pokazati koliko je Kurti spreman da bude fleksibilniji, i da svoj doprinos rješavanju kosovskog pitanja.

I diplomata Zoran Milivcojević ističe želju Njemačke da se aktivno uključi u rješavanje kosovskog čvora, da se obnovi dijalog na najvišem nivou, ali skreće pažnju da neće biti značajnijeg pomaka, ukoliko SAD ne izvrše pritisak na Kurtija.

Tanjug / Glas Srpske