Hrvatski državni vrh obilježio godišnjicu “Bljeska” :: Semberija INFO ::

 

Hrvatski državni vrh obilježio godišnjicu “Bljeska”


OKUČANI - Vijencima i svijećama kod spomen obilježja "Kristalne kocke vedrine" hrvatski državni vrh danas je odao počast poginulim pripadnicima hrvatskih snaga u vojno-policijskoj operaciji “Bljesak”, u kojoj je ubijeno 283, a protjerano najmanje 15.000 Srba s prostora Zapadne Slavonije.


Uz spomen-obilježje hrvatski zvaničnici su odali poštu 51 poginulom pripadniku svojih snaga tokom izvođenja operacije. U spomen na njih preletjela su i dva borbena aviona Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva MiG-21, prenijela je Hina.

"Bljesak" je, kazao je hrvatski predsjednik Zoran Milanović, bio "velika pobjeda Hrvatske vojske, jedna u nizu onih koje su uslijedile", kako je naveo, "nakon pokušaja uništenja Vukovara krajem 1991".

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković poručio je da “danas, u vrijeme ruske agresije na Ukrajinu, hrvatska pobjeda u Domovinskom ratu postaje još veća”.

Premijer Andrej Plenković kazao je da je važno da sve generacije koje dolaze dobro znaju šta se događalo početkom devedesetih godina, u vremenu, kako je naveo "okupacije ovog dijela Zapadne Slavonije te o operaciji u kojoj se u izrazito kratkom roku oslobodilo ovo područje".

Plenković je zahvalio hrvatskim vojnicima i policajcima.

Na današnji dan 1995. godine počela je vojno-policijska akcija "Bljesak", kada su hrvatske snage zaposjele deo Zapadne Slavonije koji se nalazio u sastavu tadašnje Republike Srpske Krajine, a bila je teritorija pod zaštitom snaga UN.

U toj akciji ubijene su 283 osobe srpske nacionalnosti s prostora Zapadne Slavonije, među kojima 57 žena i devetoro djece, a protjerano je najmanje 15.000 Srba.

Za zločine u akciji "Bljesak" i druge zločine nad Srbima u Zapadnoj Slavoniji niko nije osuđen.

Vojno-policijska akcija "Bljesak" odvijala se pretežno 1. i 2. maja, a dio vojnih operacija nastavljen je i 3. i 4. maja.

​Tanjug / Glas Srpske