Patrijarh Porfirije: Svaki sukob je poraz i sramota svakog od nas :: Semberija INFO ::

 

Patrijarh Porfirije: Svaki sukob je poraz i sramota svakog od nas


ZAGREB - Patrijarh srpski Porfirije služio je danas, na Cvijeti, svetu arhijerejsku Liturgiju u Sabornom hramu u Zagrebu.

"Danas smo, braćo i sestre, suočeni sa mnogim izazovima, sa mnogim nemirima, sukobima među ljudima, sa sindromom Kainovim, gde, iako nas Gospod poziva da jedno budemo i da smo braća, ustajemo jedni na druge", upozorio je Porfirije u besjedi.

Istakao je da svaki sukob, svaki nesporazum, a naročito kada govori oružje, a ne jezik ljubavi, "jeste poraz i sramota svakog od nas, poraz čoveka kao ikone Božje", navodi se na sajtu SPC.

''''Imamo i ovde u Hrvatskoj izbeglice iz Ukrajine. Upravo verom Hristovom i ljubavlju Njegovom, ja vas molim da svi učinimo koliko je do nas da toj izbegloj braći i sestrama, koji su napustili svoje domove i našli se ovde sa nama, budemo od pomoći, da budemo uz njih pre svega molitvom i ljubavlju, širokim srcem, a onda gde god je potrebno i koliko možemo i konkretnom pomoći, opet ne gledajući na to ko je ko i ko je odakle", apelovao je patrijarh.

Naveo je ''''da je Gospod Isus Hristos došao zbog svih ljudi i da ne pravi razliku među ljudima''''.

"Hoće da se svi spasu, poziva sve ljude da žive ljubavlju, a to znači da budu spremni da prihvate drugog i drugačijeg, da u njihovim srcima ima mesta za svakog, bez obzira iz kog je naroda, koje je vere, koje boje kože, kog je uzrasta ili kakvog je socijalnog statusa", rekao je patrijarh.

Tanjug / Glas Srpske