BOŠKO OBRADOVIĆ, LIDER SRPSKOG POKRETA DVERI: ČEMU GRANICA NA DRINI KADA IH NEMA NI U EU :: Semberija INFO ::

 

BOŠKO OBRADOVIĆ, LIDER SRPSKOG POKRETA DVERI: ČEMU GRANICA NA DRINI KADA IH NEMA NI U EU


Republika Srpska je naša najveća nacionalna pobjeda u posljednjih 100 godina i moramo je čuvati po svaku cijenu. Ko god da je na vlasti u Srbiji i Srpskoj, naši odnosi moraju biti najbolji, a ulaskom Dveri u Narodnu skupštinu svi naši nacionalni i državni interesi imaće snažnog zaštitnika.

Poručio je to za “Glas” lider Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović nakon što su na izborima izborili mandate u Skupštini Srbije. Zalagaće se, kako je naveo u pisanim odgovorima, da porodica i borba protiv bijele kuge konačno dođu na prvo mjesto, za domaću privredu i poljoprivredu, te ekonomski i ekološki patriotizam, zdrav vazduh, vodu, zemlju i hranu, borbu protiv kriminala i daleko bolja prava svih kategorija u društvu.

- Bićemo njihov glas i inicirati nove zakonske predloge u njihovu korist. Najpre ćemo tražiti da nedelja bude neradni dan i u privatnom sektoru, i da se oteta imovina posle 1944. vrati pravim vlasnicima - rekao je.  

Kažete da će ulazak Dveri u parlament donijeti Srbiji snažan patriotski blok stranaka koje su za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije, protiv sankcija Rusiji i članstva u NATO-u. Neki ocjenjuju da zbog Vas, te drugih stranaka desnice u Skupštini, Srbija pravi zaokret udesno? Šta Vi kažete na to?

Prošlo je vreme podele na levicu i desnicu. Sada je ključna podela na patriote i one kojima je više stalo do interesa stranaca. Svi nacionalni i državni interesi, sa nama, imaće snažnog zastupnika. Vlast više neće smeti tako lako da se drzne da sprovodi naloge zapadnih ambasadora u Srbiji ili da u vremenu pandemije teroriše narod kršeći Ustav i ljudska prava. Naša krilatica je: “Za zdravlje i slobodu naroda”.

Koliko je ukrajinska kriza uticala na kampanju i rezultate izbora?

Nema sumnje da je ukrajinska kriza bacila izbore i izbornu kampanju u drugi plan, ali je bila i korisna da svako pokaže svoje pravo političko lice. Pokazalo se da je vlast spremna da stane na stranu NATO-a i dva puta glasa u UN protiv Rusije, a prozapadna opozicija da je spremna da ćuti kada treba braniti naše nacionalne i državne interese. Mi smo stali na stranu ruskog naroda koji je danas žrtva medijske mašinerije laži Zapada koju smo mi doživeli na svojoj koži 90-ih godina prošlog veka. Zato smo i izašli sa bilbordima na kojima je stajala jasna poruka: “Srbi i Rusi - braća zauvek”. Mnogi su nam rekli da je to prilično hrabro usred ove rusofobije na Zapadu i da je retko koji evropski političar javno stavio sliku sa Putinom kao ja, ali smo na to rekli da ne zaboravljamo ruskog cara Nikolaja i samog Putina i ono što su uradili za nas.

Sa kim ste spremni da pregovarate? Mogu li Dveri biti dio buduće republičke vlasti sa SNS-om Aleksandra Vučića?

Vučićeva vlast odlazi, prvo u Beogradu, a onda celoj Srbiji. On je već umoran i potrošen, povlači se sa mesta predsednika SNS-a, a potom i iz politike u celini. Vreme je da razmišljamo o Srbiji i odnosima sa Srpskom nakon Vučićevog odlaska sa vlasti.

Imate li “crvenu liniju” u pregovorima ispod koje ne možete ići?

Ne možemo biti deo vlasti koja priznaje izmišljeni genocid u Srebrenici, koja se odriče naše svete zemlje Kosova i Metohije, koja bi da uvede sankcije Rusiji, koja reklamira građane kao jeftinu radnu snagu, dozvoljava da uvoznički lobi damping cenama ubija domaću robu i domaćeg proizvođača, dovodi “Rio Tinto”, po zlu čuvenog zagađivača...

Kako gledate na Srpsku, političke borbe za Dejton i Ustav? Da li je Srbija iskreno uz Srpsku?

Naš nacionalni cilj u 21. veku treba da bude nezavisna Republika Srpska i njeno ujedinjenje sa Srbijom. BiH treba mirno da se razdruži kao Čehoslovačka. Čemu granice između srpskog naroda na Drini kada ih nema ni u EU? Isto važi za Crnu Goru koja treba da bude deo srpskih integracija sa Srbijom i RS. Do svega ovoga treba da dođe mirnim putem i voljom naroda.

Državljanstvo

Mogu li i na koji način biti ojačane veze Srpske i Srbije? Da li ste saglasni sa nekim idejama o kojima se duže priča, a koje idu u pravcu da državljani Srpske automatski imaju i državljanstvo Srbije?

To je nešto što je logično kada budemo jedna država. Zašto ne bismo najpre ukinuli granice i omogućili slobodan protok ljudi, robe, usluga i kapitala između Srbije, Crne Gore i RS? To je svakako preče nego “Otvoreni Balkan” i ujedinjenje sa Albanijom za koje se zalaže Vučić.

(Glas Srpske)