Izbori u Srbiji: U 20 časova zatvorena birališta :: Semberija INFO ::

 

Izbori u Srbiji: U 20 časova zatvorena birališta


BEOGRAD - U Srbiji su večeras u 20 časova zatvorena birališta za parlamentarne, predsjedničke i lokalne izbore u 14 gradova i opština. Pratite iz časa u čas preliminarne rezultate.


Na brojnim biračkim mjestima danas su zabilježene gužve, a predsjednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da su se zbog spajanja predsjedničkih, parlamentarnih i lokalnih izbora u Beogradu i još 13 lokalnih samouprava stvorili veliki redovi, ali da će svim biračima koji se zateknu na biračkom mjestu biti omogućeno da glasaju i poslije 20 sati. Kako je pojasnio, predsjednik ili potpredsjednik biračkog odbora će u 20 sati stati iza posljednjeg birača koji stoji u redu na biračkom mjestu. "Svima koji se zateknu na biračkom mestu posle 20 sati biće omogućeno da glasaju", rekao je Dimitrijević.

Na ukupno 8.255 biračkih mjesta, pravo glasa danas je moglo da iskoristi 6.502.307 birača.

20:30 -  CeSID: Proceduralne i nepravilnosti ubacivanja listića

Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) saopštio je večeras da je, na osnovu informacija dobijenih od posmatrača, u periodu od 17 do 20 časova, uočio ponavljanje nepravilnosti koje su zabiljležene u toku dana.
Kako je naveo, nastavljene su nepravilnosti ubacivanja glasačkih listića u pogrešne glasačke kutije, kao i proceduralne nepravilnosti (glasanje bez identifikacije birača i nanošenja spreja).
Na nekoliko biračkih mjesta prijavljene su i greške kod potpisivanja birača na pogrešno mjesto u izvodu iz biračkog spiska.
Posmatrači su primjetili i sporadične nepravilnosti kada je u pitanju glasanje birača van biračkog mjesta.
Prema navodima CeSID-a, na dva biračka mjesta birači nisu mogli da glasaju jer ih nije bilo u izvodu biračkog spiska, iako su provjerom na sajtu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave utvrdili da na tim biračkim mjestima glasaju.

20:15 Vučić stigao u izborni štab SNS

Uoči zatvaranja biračkih mjesta u 20 sati, funkcioneri SNS i predstavnici liste “Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve” okupljaju se u izbornom štabu, gdje će sačekati preliminarne rezultate parlamentarnih, predsjedničkih i lokalnih izbora.
Oko pola sata pre zatvaranja birališta u sjedište SNS na Novom Beogradu stigao je lider stranke i kandidat SNS za predsjednika Srbije Aleksandar Vučić.
Dok je ulazio u izborni štab, Vučića je novinarka N1 upitala:
“Predsedniče, jel'' napeto ovog puta?”, na šta je on uzvratio:
“Ne, je l'' se nadate tome? Džaba se nadate”.
U centrali naprednjaka su i zamjenik šefa izbornog štaba Goran Vesić i predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić.
Stigli su i Zlatibor Lončar, kandidatkinja na listi SNS na parlamentarnim izborima Marija Zdravković, Vladimir Orlić, Vanja Udovičić, Vladimir Marinković, košarkaš i kandidat sa liste Marko Kešelj, bivši fudbaler Saša Ćurčić, muzičar orđe David, bivši direktor policije Milorad Veljović.

Glas Srpske / Agencije