Izborni dan u Srbiji - Građani očekuju bolji standard i više radnih mjesta :: Semberija INFO ::

 

Izborni dan u Srbiji - Građani očekuju bolji standard i više radnih mjesta


Izborni je dan u Srbiji na kojima građani glasaju za novi saziv parlamenta, predsjednika i lokalnu vlast. Pravo glasa ima više od 6,5 miliona birača, a odziv do 17 sati bio je 45 posto. Na nekoliko biračkih mjesta zabilježene su izborne nepravilnosti i incidenti. Građani očekuju bolji životni standard i više radnih mjesta. Dok ankete predviđaju pobjedu vladajućeg SNS-a na nacionalnom nivou i Aleksandra Vučića za predsjednika, na lokalnom bi se mogle dogoditi promjene.

Srbija bira predsjednika, novi saziv parlamenta, odbornike u Skupštini Grada Beograda i u još 11 gradova i opština. Biračka mjesta su otvorena u 7 sati, a pravo glasa ima više od 6,5 miliona ljudi. Glasači sa Kosova, na kojem vlasti u Prištini nisu dali odobrenje za održavanje izbora, glasaju u najbližim opštinama centralne Srbije. Svi birači očekuju promjene na bolje, bolji životni standard, više radnih mjesta, veće plate.

Na biračkom mjestu na Novom Beogradu glasao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji se bori za drugi petogodišnji mandat. Nakon glasanja je izjavio da je uvjeren da će građani da izaberu budućnost i nastavak ekonomskog napretka.

"Verujem u značajnu i ubedljivu pobedu i verujem da će svako dobiti onako kako je zaslužio onako koliko je radio i razume se u skladu sa očekivanjima građana za budućnost, budućnost je najvažnija, očuvati mir, stabilnost i obezbediti značajan ekonomski napredak", istakao je Vučić.

Glavni protivkandidat na predsjedničkim izborima je Zdravko Ponoš, kandidat koalicije Ujedinjeni za pobjedu. Izjavio je da se izbori održavaju u trenutku delikatne političke situacije u Srbiji. Sudbina zemlje je u rukama birača, poručuje.

"Srbija je jedno duboko, duboko podeljeno društvo. Ja se nadam da će ovi izbori označiti raskid sa takvim stanjem u Srbiji i da će označiti ulazak u period normalnosti, normalnijih odnosa u našem društvu. Prestanak tih veštačkih podela. Bolji odnosi sa našim okruženjem, izvesnija budućnost, stabilniji život i bolja perspektiva", naveo je Ponoš.

Izbore posmatra rekordan broj posmatrača, više od pet hiljada. Iz posmatračke misije CRTA, koja ima tri hiljade posmatrača, ukazali su na nepravilnosti na pojedinim biračkim mjestima.

"CRTA veoma puno pažnje polaže na kvalitet izbornog dana. U tom smislu, ono što možemo u ovom trenutku da kažemo jeste da je skoro deset posto biračkih mesta u Srbiji i Beogradu kasnilo s otvaranjem biračkih mesta, ali su nakon početnog kašnjenja sva biračka mesta otvorena", rekao je šef posmatračke misije CRTA Raša Nedeljkov.

Osim nepravilnosti, zabilježeno je i nekoliko incidenata. Poslanik Srpske napredne stranke Bratislav Jugović verbalno je napadnut ispred biračkog mesta, a lider opozicionog Pokreta slobodnih građana fizički napadnut ispred prostorija SNS-a u Beogradu. Policija je potvrdila oba incidenta i radi na njihovom rasvjetljavanju.

BHRT