PATRIJARH: SVAKO UBISTVO JE TRAGEDIJA, SRAMOTA I PORAZ ČITAVOG LjUDSKOG RODA :: Semberija INFO ::

 

PATRIJARH: SVAKO UBISTVO JE TRAGEDIJA, SRAMOTA I PORAZ ČITAVOG LjUDSKOG RODA


 - Patrijarh srpski Porfirije rekao je, u obraćanju na centralnoj manifestaciji u Kraljevu povodom Dana sjećanja na stradale u NATO agresiji, da je 19 država učestvovalo u razaranju Srbije, podsjetivši na lažne vijesti i klevete koje su zapadni mediji širili o srpskom narodu i Srpskoj crkvi.

- Jedini kriterijum bio je i jeste moć i sila. Bili smo suočeni sa zlom pred kojim um staje, pred kojim ostajemo nijemi i bez riječi. Naše ćutanje i tišina su drugačiji od onog Adornovog koji je rekao da ne treba pisati poeziju poslije Aušvica - rekao je patrijarh Porfirije.

On je istakao da je čovjek vrhunac stvaranja, vrhunac Božije ljubavi, ali da je čovjek već u svojoj drugoj generaciji izvršio grijeh bratoubistva.

- Od tada, pa do danas, neprekidno se ova scena ponovila i neprekidno se ponavlja. Bratoubica ljubavi poništava i ukida drugog čovjeka, ukida bližnjeg, ali on ne zna da time poništava i svoj lik, poništava sebe jer atakuje na sopstvenu prirodu. Stoga je svako ubistvo bratoubistvo jer svi su ljudi stvoreni kao djeca Božija i međusobno kao braća. Svako pojedinačno ubistvo na bilo kojoj tački svijeta jeste tragedija, sramota i poraz čitavog ljudskog roda.

Danas smo se okupili u Kraljevu da uznesemo molitvu i održimo dostojanstven pomen žrtvama, ali i da vidamo i iscjeljujemo rane nanesene organizovanim antičovještvom - rekao je patrijarh.

Patrijarh se pomolio i za mir u Ukrajini, na Bliskom istoku, u Africi...

- Molimo se i za one koji nas kleveću. Mi njih progoniti i klevetati nećemo, ali istinu ćemo govoriti - poručio je patrijarh srpski Porfirije.

Parastosom žrtvama, na centralnom kraljevačkom trgu, Trgu srpskih ratnika, večeras je počelo obilježavanje Dana sjećanja na stradale u NATO agresiji na SR Jugoslaviju 1999.godine.

Parastor je služiio partrijarh SPC Porfirije, a obilježavanju 23. godišnjice od početka NATO agresije, prisustvuju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, premijerka Ana Brnabić i članovi njenog kabineta, kao i srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjecnica RS Željka Cvijanović.

Trg srpskih ratnika prepun je građana, koji drže upaljene svijeće u znak sjećanja na žrtve, na skupu koji nosi poruku "Oprostićemo ako budemo mogli, zaboraviti samo ako nas ne bude bilo!".

Srbija danas obilježava 23 godine od agresije NATO-a na tada Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Prema podacima Ministarstva odbrane Srbije, tokom vazdušne agresije NATO-a ubijeno je 2.500 civila, među njima 89 djece i 1.031 pripadnik Vojske i policije. Prema istom izvoru, ranjeno je oko 6.000 civila, od toga 2.700 dece, kao i 5.173 vojnika i policajca, a 25 osoba se i danas vodi kao nestalo.

Gotovo da nema grada u Srbiji koji se tokom 11 sedmica nije našao na meti bombardovanja.

NATO je izvršio 2.300 udara i bacio 22.000 tona projektila, među kojima 37.000 zabranjenih kasetnih bombi i onih sa obogaćenim uranijumom.

(Glas Srpske)