VUČIĆ RAZGOVARAO SA PATRIJARHOM PORFIRIJEM :: Semberija INFO ::

 

VUČIĆ RAZGOVARAO SA PATRIJARHOM PORFIRIJEM


- Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sinoć sa patrijarhom srpskim Porfirijem, koji je predsjedniku predočio svoju inicijativu u vezi sa podrškom izbjeglicama iz Ukrajine, saopšteno je iz službe za saradnju s medijima predsjednika Republike.
 
Patrijarh je naglasio da su se Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici u velikoj mjeri angažovali oko pomoći ljudima sa područja zahvaćenih ratnim dejstvima.
 
Predsjednik Vučić je obećao dodatno angažovanje države kako bi izbjeglice iz Ukrajine dobile blagovremenu i adekvatnu pomoć.
 
Predsjednik i patrijarh razovarali su i o situaciji na Kosovu i Metohiji, a predsjednik je informisao patrijarha o posljednjim odlukama prištinskog rukovodstva, situaciji u regionu, kao i o izazovima sa kojima se Srbija suočava u svjetlu događanja u Ukrajini.
 
Partijarh Porfirije je detaljnije obavijestio predsjednika Vučića o napadima na Srpsku pravoslavnu crkvu i njenu imovinu, posebno na Kosovu i Metohiji i naglasio da je važno očuvati zajedništvo i jedinstvo srpskog naroda.
 
Predsjednik i patrijarh su se saglasili da je obaveza od najvećeg značaja očuvati mir i stabilnost, pri čemu na prvom mjestu treba voditi računa o nacionalnim i državnim interesima u cilju očuvanja stabilne budućnosti građana Srbije, dodaje se u saopštenju.

(TANjUG)