NOVI SAD: UHAPŠEN VLADAN PEJUŠIĆ KOJI SE DOVODI U VEZU SA UBISTVIMA U ISTOČNOM SARAJEVU :: Semberija INFO ::

 

NOVI SAD: UHAPŠEN VLADAN PEJUŠIĆ KOJI SE DOVODI U VEZU SA UBISTVIMA U ISTOČNOM SARAJEVU


- Vladan Pejušić, koji je promijenio ime u Mirko Vukmirović, na zahtjev MUP-a Republike Srpske, a po međunarodnoj potjernici, uhapšen je juče u Novom Sadu, saznaje RTRS iz policijskih izvora MUP-a Republike Srpske i Srbije.

Pejušić se dovodi u vezu sa ubistvima Siniše Miličevića - Tigra 2018. godine i Miloša Ostojića 2019. godine u Istočnom Sarajevu.

Siniša Miličević zvani Tigar ubijen je 31. maja 2018 ispred ulaza u zgradi gdje je živio sa suprugom i dvoje djece. Ubica je u njega ispalio tri metka, a četvrti ga je okrznuo. 

Njegova porodica nikada javno nije govorila o mogućim motivima ubistva. Miličević je bio poznat kao vlasnik ugostiteljskog objekta "Rodeo" u Istočnom Novom Sarajevu.

Pejušić je navodno pripadnik Kavačkog klana i takođe je blizak poznatom kriminalcu Darku Elezu koji se tereti  za učešće u ubistvima  Milićevića i Ostojića što je on negirao.  

Prema ranijim nezvaničnim informacijama iz istrage kao ubica Miličevića označen je Ninoslav Milošević, povratnik sa stranih ratišta i optuženik za terorizam u Srbiji. Kao saučesnik u ubistvu je pominjan je i Vladimir Kovačević.

Za imena potencijalnih ubica čulo se tokom javne rasprave o zahtjevu Tužilaštva BiH za produženje pritvora Elezu.

Na tom ročištu je spomenuto da je odbrana  otkrila identitet svjedoka čiji je iskaz ključni dokaz da je Elez naručio i organizovao ubistvo Miličevića.
Riječ je o Vladimiru Stevanoviću. 

Odbrana ga osporava  jer je kažu u pitanju profesionalni svjedok koji mijenja iskaze po potrebi.

Tada je Elezov advokat Senad Kreho izjavio da svjedok Stevanović u svojim iskazima koje je 2018. dao MUP Republike Srpske govori o ljudima koji su učestvovali u ubistvu Tigra, odnosno pokojnog Miličevića, ali nigdje ne spominje Darka Eleza. 

Sa ubistvom Miličevića povezivan je i Nedeljko Lizdek koji je prema navodima Tužilaštva BiH dio Elezove ekipe i imao je svoju ulogu u ubistvu Miličevića.

- On je između ostalog osumnjičen da je učestvovao u nezakonitim radnjama otuđenja, nabavljanja i upravljanja motornim vozilom koje su koristili izvršioci teškog ubistva, realizovanog na način mafijaških egzekucija a koje je počinjeno 2018. u Istočnom Novom Sarajevu - izjavio je ranije portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.
Elez je u BiH izručen iz Srbije u martu prošle godine radi suđenja u predmetu "Lutka" i tada mu je na teret stavljeno i učešće u ubistvima Miličevića i Ostojića. 

Elez  je u novembru lani u Sudu BiH  u predmetu "Lutka" osuđen 15 godina zatvora nakon zaključenja sporazuma o priznanju krivice. Osuđen je da je bio vođa organizovane grupe koja je djelovala  2005. do 2009. godine i  koju sumnjiče za nekoliko ubistava, pljačke banaka, transporta novca  kao i pranje novca. Elez je u Sudu BiH više šuta negirao da je organizator ubistva Miličevića,  i Ostojića.

-  Nađite mi ijedan dokaz da sam ubio Tigra potpisaću da me osudite na 40 godina zatvora.Ta nova krivična djela su mi napisana ofrlje da bi me izručili za "Lutku" - izjavio je  ranije Elez u Sudu BiH.

Miloš Ostojić (30) iz Istočnog Sarajeva ubijen je 2. januara 2019. godine u sačekuši u Karađorđevoj ulici u naselju Lukavica u Istočnom Sarajevu ispred svog kluba "Sparta". 

Napadač, koji je bio maskiran fantomkom je u Ostojića pucao čim je ovaj izašao iz automobila ispred kluba. Ostojić je, teško ranjen, pao na asfalt, a ubrzo nakon toga je preminuo. 

Ostojićeva porodica ima u vlasništvu više firmi, kao i poznate pekare „Zlatno zrno". Prema nekim ranijim informacijama iz istrage motiv za njegovo, li i ubistvo Miličevića  je reketiranje. 

Naime,  Elez je putem posrednika navodno poručivao Miličeviću i Ostojiću da moraju plaćati mjesečni reket,a oba su to odbili. 

Miloš  Ostojić i Miličević  su navodno bili bliski Elezovom neprijatelju Đorđu Ždrali.

(Glas Srpske)