AUSTRIJA UKINULA SKORO SVE EPIDEMIOLOŠKE MJERE, OSIM U BEČU :: Semberija INFO ::

 

AUSTRIJA UKINULA SKORO SVE EPIDEMIOLOŠKE MJERE, OSIM U BEČU


U Austriji su od danas ukinute gotovo sve epidemiološke mjere koje su bile do sada na snazi u borbi protiv pandemije virusa korona.

Nakon dvije godine ograničavanja sloboda građana, Austrija se vraća normalnom životu, izuzev Beča, gdje se nastavlja primjena oštrijih mjera i to do kraja marta.

Tako su ukinuta ograničenja pristupa ugostiteljskim objektima, manifestacijama i drugim mjestima.

Ukinute kovid propusnice i ograničenja

Na osnovu austrijske odluke vlade, više neće biti u primjeni ni 2G (vakcinisani, preležali), a ni 3G (vakcinisani, preležali ili testirani) potvrda, pa će svi moći da koriste usluge ugostiteljskih objekata, da idu na stadione, u prodavnice...

Takođe se ukida ograničenje radnog vremena u ugostiteljstvu i sa radom može početi i noćna gastronomija koja je 59 nedjelja bila zatvorena. Isto tako ukida se i 3G pravilo na radnom mjestu.

Kao jedina epidemiološka mjera ostaje na snazi obaveza nošenja maski, ali samo na mjestima koja koriste i rizične grupe, a to znači u supermarketima, apotekama, bankama, trafikama, benzinskim pumpama, u institucijama. Isto tako FFP2 maska mora se nositi u javnom prevozu, u taksi vozilima, ali i školskom transportu.

Specijalna pravila važe i dalje u ustanovima za negu i staračkim domovima. Posjetioci moraju da se pridržavaju 3G pravila odnosno moraju biti vakcinisani, ili imati potvrdu o preležanom kovid 19, odnosno Pi-Si-Ar test, te moraju nositi i masku. Isto važi i za osoblje ovih ustanova i bolnica.

Za skupove sa više od 50 ljudi od sada se mora samo izraditi koncept prevencije, koji će se samo nasumično provjeravati od strane opštinskih vlasti.

Beč zadržava stroža pravila

Sve to će važi u osam od devet austrijskih pokrajina - samo ne i u Beču. Bečke vlasti su se odlučile na oprezno popuštanje mjera, uz zadržavanje 2G pravila na određenim mjestima.

Tako će Bečlije za posjetu ugostiteljskom objektu, za razliku od drugih pokrajina, morati i dalje imati sa sobom važeći sertifikat o vakcinaciji ili potvrdu o preležanom kovid19. Međutim ukinuta je obaveza nošenja maski, kako za goste, tako i osoblje ugostiteljskih objekata.

I Beč, kao i ostatak Austrije, ukinuo je ograničenje radnog vremena, čime je omogućen ugostiteljskim objektima noćni rad.

Međutim, kao i u ostalom ugostiteljstvu, i u objektima koji rade noću primjenjuje se 2G pravilo.

U hotelima, izuzev u ugostiteljskom dijelu, nije potreban nijedan sertifikat, a tako ni negativan test.

Za manifestacije u zatvorenom prostoru i dalje ostaje na snazi obaveza nošenja maski, ali je ukinuto 2G pravilo, koje se primjenjuje za sportske manifestacije u zatvorenom prostoru, ali bez maski.

Kada je riječ o prodavnicama kupci moraju nositi FFP2 masku, dok ta obaveza važi samo za osoblje supermarketa, apoteka, i slično.

Isto tako i kod frizera, pedikira, manikira, u salonima lepote mušterije moraju nositi masku, ali ne i zaposleni, prenio je Tanjug.
 
(Tanjug)