Zapalio se Skit Svetog Vasilija na Svetoj Gori, objekat nije pretrpeo veću materijalnu štetu :: Semberija INFO ::

 

Zapalio se Skit Svetog Vasilija na Svetoj Gori, objekat nije pretrpeo veću materijalnu štetu


Фото: РТС
Na Svetoj Gori zapalio se Skit Svetog Vasilija. Prema rečima direktora zadužbine manastira Hilandar Milivoja Ranđića, gorela je ćelija jednog monaha, koji je tamo boravio.

Brzom reakcijom vatrogasaca i hilandarskih monaha, sa tri vozila, požar je lokalizovan. Niko nije stradao i objekat nije pretrpeo veću materijalnu štetu.



Reč je o utvrđenju Hrusija na obali mora, tri kilometara udaljenom od manastira Hilandar, koje je u dugoročnom planu da bude obnovljeno.

Požarom nisu ugroženi crkva iz 14. veka i ostaci palate i kule kralja Milutina.

Hrusija je malo, zasebno utvrđenje na obali mora sa visokom kulom, na čijem je vrhu, dok nije srušena, bila kapela posvećena Svetom Spasu.

Izgrađeno je nakon što je hilandarski iguman Kirijak zamolio kralja Milutuna da zbog velike opasnosti od gusara obezbedi manastir sa mora.

U dvorištu utvrđenja je Milutinov sin - kralj Stefan Dečanski, u trećoj deceniji 14. veka, sagradio hram s trodelnim oltarskim prostorom, jednom kupolom i pripratom.

Posvetio ga je Svetom Vasiliju, zbog čega se od tog vremena Hrusija naziva i Sveti Vasilije. S obzirom da su uz hram i kulu izgrađene i ćelije u koje su se nastanili monasi, kula je danas skit manastira Hilandar.

(RTS)