PISMO PODRŠKE SAVEZU EKOLOŠKIH ORGANIZACIJA SRBIJE :: Semberija INFO ::

 

PISMO PODRŠKE SAVEZU EKOLOŠKIH ORGANIZACIJA SRBIJE


Svi mi koji živimo na ovim područjima dijelimo zajedničko dobro od najveće životne važnosti po naš biološki opstanak a to je VODA. To je rijeka Drina koja se u svom donjem toku razliva u bogati barski eko sistem, to je i rijeka koja nas nagrađuje svojim podzemnim tokovima zdrave i pitke vode. Područje Grada Bijeljina leži na ogromnim podzemnim bazenima prirodne, žive i zdrave vode koja nam daje život na ovim prostorima i omogućava nesmetani razvoj. Tako je u Semberiji sa lijeve obale Drine ali isto tako je i na desnoj obali u Podrinju, Mačvi, Sremu i dalje niz tok Drine do Save pa i do Dunava.

Drina je prekogranična rijeka koja nas spaja ali i koja nas razdvaja. Tokom godina i zajedničke istorije, rijeka Drina se nekoliko puta izlivala iz svog korita a zadnji put tokom velikih poplava iz 2014. godine. Tada se nalazilo toksično jaloviše u Krupnju čija je brana napukla i propustila otrovni mulj pun teških metala i kiselina, prvo u rijeku Jadar a potom u Drinu. To je bila velika opasnost izazvana podivljalim vodama koja i do danas nije rješena, da u slučaju novih velikih poplava, ne dođe ponovo do izlivanja.

Danas nam ponovo prijeti nova OPASNOST, ovog puta sa nesagledivim posljedicama. Rudarska kompanija Rio Tinto, koja planira iskopavanje na obali Drine, je prepoznata kao kompanija koja ne poštuje ekološke standarde, koja koristi izuzetno prljavu tehnologiju prerade rude, koja je izazvala nekoliko ekoloških katastrofa u poslednjih 30 godina širom svijeta. Američki Centar za biološku raznolikost (Center for Biological Diversity), objavio je mape projekata Rio Tinta i ekološke posljedice istih, uključujući veliku ekološku katastrofu u Papua Novoj Gvineji koja je dovela do pobune mještana i građanskog rata, uništavanje kulturnog nasleđa Aboridžina staro 46.000 godina u Australiji, i zagađivanje rijeka u Indoneziji koje su ugrozile život okolnog stanovništva. Tehnologija za preradu litijuma podrazumijeva korišćenje izuzetno toksičnih materijala, prije svega korišćenje sumporne kiseline koja se zagreva do 250 stepeni. Prema procjenama stručnjaka to bi dovelo do uništavanja šume, rijeke, biljnog i životinjskog svijeta u prečniku od 50 kilometara oko rudnika, a posljedice bi se osjetile u prečniku od 200 kilometara od rudnika. Dok je za potpuni oporavak zemlje nakon prestanka rada rudnika potrebno preko 500 godina.

Danas mi vama upućujemo Pismo podrške u vašoj borbi protiv ''projekta Jadar'' i rudnika litijuma a sutra ćete vi nama isto tako upućivati pisma podrške u našoj borbi za Ozren, za Majevicu i za sva ona područja izuzetne prirodne ljepote kojima prijeti zagađenje.
Zbog svih ovih saznanja, mi kao ekološki građanski aktivisti/kinje, kao pojedinci/ke, kao predstavnici/ce Udruženja građana i Nevladinih organizacija, Neformalnih grupa građana i svih onih koji se bore za zdravu prirodu i za održivi razvoj regiona, pružamo punu podršku Savezu ekoloških organizacija Srbije i svim drugim građanskim aktivistima/kinjama koji se bore da se zaustavi zagađenje vode, zemlje i vazduha nastalo rudarenjem litijuma prljavim tehnologijama.

PISMO PODRŠKE POTPISUJU:
Ekološko udruženje Eko Put Bijeljina,
Ekološko udruženje Ada, Bijeljina,
Udruženje građana PEZ Renesansa, Bijeljina,
Eko Gotuša, Fojnica
MZ Kruščica, Kruščica,
Hrabre žene Kruščice, Kruščica,
Sabina Sabic, ART LAB
Sejfudin Hodžić, Zvornik
Udruženje građana ‘’Za Doljanku’’
Udruženje građana ‘’Bjelava’’, Foča
ReSTART BiH, Sarajevo