PLANINARI USPELI DA SE PROBIJU DO ZAVEJANIH PORODICA I DA IM DOPREME HRANU :: Semberija INFO ::

 

PLANINARI USPELI DA SE PROBIJU DO ZAVEJANIH PORODICA I DA IM DOPREME HRANU


Grupa planinara probila se do 17 zavejanih osoba na Maljenu i dopremili im hranu. Tokom dana očekuje se i pročišćavanje puta do vikendice u koju su uspeli da uđu i u kojoj su duže od 24 sata bili bez hrane.

Akcija dopremanja hrane do 17 “zarobljenih” turista, među kojima su tri žene i dvoje dece od 6 i 9 godina, a koju je organizovala Gorska služba spasavanja (GSS), počela je rano jutros, jer jučerašnji pokušaji Vatrogasno spasilačke brigade, članova džip kluba iz Požege i meštana Maljena, zbog snežne mećave nisu dali rezultat.

S obzirom da su se danas vremenski uslovi stabilizovali i da nije bilo snežnih padavina i jakog vetra, do vikendice između vrhova Veliki i Mali Maljen, zaputile su se dve ekipe – planinari i pripadnici GSS, kako bi iz dva pravca pokušali da dođu do zavejanih.


Akciju dopremanja hrane do zavejanih organizovala je GSS

- Ekipa planinara je uspela da se po izuzetno teškom terenu i smetovima probije do vikendice i dopremi im potrebnu hranu. Svi se dobro osećaju, niko nije povređen ni smrznut, što je najvažnije, jer su imali ogreva da zagreju prostor gde su se silom prilika smestili. Tokom dana očekuje se da i put na ovom delu Maljena bude pročišćen, tako da će moći da bude organizovan i njihov transport - kažu u GSS.

Podsetimo, 17 osoba, nekoliko porodica ljubitelja "ofroud" vožnje koji su otišli na porodični izlet na Maljen, želeći da stignu do Divčibara iz pravca Ravne Gore, zaglavili su se na makadamskom putu na oko 9 kilometara od Tometinog polja, između dva planinska vrha.

Jedan od turista Nenad Atanasković izjavio je za N1 da su “imali problema sa kvarom na jednom od vozila na čijem su otklanjanju izgubili dosta vremena”.

- U međuvremenu, počeo je da pada sneg i krenula je mećava, tako da se nije moglo natrag. Pronašli smo usamljenu kućicu i provalili u nju - izjavio je Atanasković, dodajući da su uspeli da se zagreju ložeći vatru, a da su se vodu snašli otapanjem snega.

Zbog kvara na jednom od vozila turisti su izgubili dosta vremena i nisu mogli da se vrate nazad sa zavejanog puta
Smetovi na Maljenu, posle snažne vejavice, iznosili su preko metar visine, a ceo teren između dva planinska vrha i inače je nepristupačan, jer se od poslednje tačke do koje se može doći terenskim vozilom, pa do vikendice u kojoj su zaklon pronašli turisti, pešači po nekoliko časova.

Sem smetova, kretanje i prilaz do lokacije gde su se smestili, izuzetno je otežavalo i pod težinom snega oboreno drveće.

Blic