Srpska i Srbija spremne za proslavu Dana srpskog jedinstva :: Semberija INFO ::

 

Srpska i Srbija spremne za proslavu Dana srpskog jedinstva


BANjALUKA - Republika Srpska i Srbija spremne su za proslavu Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Građani su pozvani da 15. septembra na svoje domove istaknu srpske trobojke, Taj Dan biće obilježen u Banjaluci i Beogradu.

U Banjaluci će danas biti održana Svečana akademija, a centralna manifestacija je sutra u Beogradu.

Prenos akademije od 19 časova na RTRS-u i portalu.

U kalendar zajedničkih praznika, Srpska i Srbija su prošle godine upisale i 15. septembar, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, kada se obilježava godišnjica proboja Solunskog fronta u Prvom svjetskom ratu.

Povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave parlamenti u Srbiji i Republici Srpskoj sutra će usvojiti Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma.

Inicijativa o usvajanju Zakona potekla je od srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Prijedlog predviđa širenje kruga subjekata koji su u obavezi da koriste ćiriličko pismo, kao i stimulativne mjere koje su usmjerene na privatni sektor, odnosno olakšice za one koji se odluče da u svom radu i poslovanju koriste ćiriličko pismo.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske, u susret posebnoj sjednici parlamenta, danas će biti otvorena izložba najljepših ćiriličkih rukopisa.

Ujedinjena Srpska sutra će u Banjaluci povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave organizovati defile sa zastavama Republike Srpske i Srbije i velikom zastavom dužine 70 metara koja će se nositi od Narodnog pozorišta do Trga Krajine.

Defile će krenuti u 15.45 časova ispred Narodnog pozorišta, a kretaće se pored Palate predsjednika, dalje kroz Gospodsku ulicu do Trga Krajine gdje je u 16.30 časova planirana konferencija za novinare, saopšteno je iz ove stranke.

Iste događaje Ujedinjena Srpska organizuje u većini gradova i opština u Republici Srpskoj.


Glas Srpske