Srpska policija zbog ratnih zločina uhapsila Edina Vranja, bivšeg visokog službenika FUP-a :: Semberija INFO ::

 

Srpska policija zbog ratnih zločina uhapsila Edina Vranja, bivšeg visokog službenika FUP-a


Фото - Дневни аваз

BEOGRAD – Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije uhapsili su bivšeg visokog službenika Federalne uprave policije (FUP) Edina Vranja koji je osumnjičen za ratne zločine nad Srbima na području Goražda.

Kako javljaju mediji u Srbiji i BiH, on je uhapšen pri ulasku u Srbiju, kod graničnog prelaza Uvac - Rudo te je u toku njegovo sprovođenje u Beograd. Za njim je 2018. godine raspisana potjernica MUP-a Srbije.

„Glas Srpske“ je u martu 2014. objavio da je Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) podnijela Tužilaštvu BiH izveštaj protiv tadašnjeg direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tela BiH Himze Selimovića, kao i Vranja koji prije toga smijenjen sa funkcije načelnika Sektora kriminalističke policije FUP-a i još 11 osoba osumnjičenih za ratne zločine u Goraždu.

Izvor  „Glasa Srpske“ naveli su tada da je Vranj prijavljen zbog sumnje da je počinio ratne zločine u mestima Strmica i Međeđa. Tužilaštvo BiH nikada nije podiglo optužnicu. No, nakon toga se uključilo Tužilaštvo iz Srbije koje je izdalo nalog za hapšenje Edina Vranja.

Vranj je punih 30 godina proveo je na različitim operativnim i rukovodećim poslovima u kriminalističkoj policiji i to, manje – više, na svim linijama suzbijanja kriminaliteta.

Bio je načelnik Sektora kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije, te načelnik Odjela za organizovani i međukantonalni kriminal.

Edin Vranj napustio je Federalnu upravu policije 2016. godine, kada je postao direktor privatne agencije za bezbjednost.

Vranj je za „Avaz“ potvrdio da je uhapšen.

- Evo me u policijskoj stanici u  Priboju i čekam da me prebace za Beograd. Razlog je navodno neka prijava iz 2018. godine za ratni zločin - kazao je Vranj dodavši da „ veze sa ratnim zločinima ima kao što ima sa Marsovcima“.


​Glas Srpske / Dnevni avaz