Patrijarh Porfirije: U Crnoj Gori zamjena teza o ustoličenju vladike Joanikija :: Semberija INFO ::

 

Patrijarh Porfirije: U Crnoj Gori zamjena teza o ustoličenju vladike Joanikija


BEOGRAD - Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je povodom predstojećeg ustoličenja mitropolita Joanikija 5. septembra na Cetinju, da u zbivanjima u Crnoj Gori prepoznaje savremeni mehanizam zamjena teza.

“Nisam do sada ni jednu reč rekao na ono što se zbiva u Crnoj Gori, i zaista sam veoma tužan i prepoznajem savremeni mehanizam zamena teza gde nekoga unapred proglasite crnim, gde ga proglasite provokatorom, kreatorom svih mogućih problema i onda sebi stvorite legitimno pravo da ga sputavate da on hodi putevima svoje slobode koja je istovremeno i ljubav”, rekao je patrijarh Porfirije.

Srpski patrijarh ukazao je da je za ustoličenje episkopa, što je jedna normalna i prirodnu stvar po kojoj Crkva funkcioniše, neko sada rekao da to ne treba tako da bude iako su se vijekovima pravoslavni mitropoliti ustoličavali na Cetinju.

Patrijarh je istakao da, iako Crkva nema drugo rješenje jer sprovodi ono što je prirodno i normalno, ona biva definisana kao “neko ko nešto na silu nameće”, “neko ko ne razume situaciju” i “neko ko provocira”.

“To je kao kad bi vam neko rekao - žVi ne možete da dišete vazduh jer taj vazduh ne pripada vama!ž A, vi bez disanja ne možete jer je to prirodna i normalna stvar. Ustoličenje i sve što Crkva čini jeste uvek u duhu ovih reči Hristovih, u duhu onoga što se temelji na veri i na molitvi, u duhu smirenja i u duhu ljubavi. Crkva dejstvuje i dela uvek i isključivo iz Jevanđelja. Po svojoj prirodi ona nije tu da rešava bilo kakve političke nesporazume, nije tu čak ni da utiče na njih, a kamoli da donosi političke odluke”, rekao je patrijarh Porfirije.

Na snimku besjede u Hramu Svetog Simeona Mirotočivog na Novom Beogradu, objavljene na njegovom Instagram profilu, patrijarh Porfirije je podsjetio da Crkva nije tu da se bavi državnim pitanjima.

“Crkva je telo Hristovo, a što znači zajednicu svih onih koji su kršteni u ime Oca, Sina i Svetoga Duha, telo Hristovo u kojoj po rečima apostola Pavla žnema Grka i Jevrejinaž. Neka svako bude ono što po svojoj savesti hoće, neka pripada kom hoće narodu i neka ustrojava svoj život na najbolji mogući način, ali ako je Hristov i ako sluša reč Hristovu, onda će uvek biti svedok mira”, rekao je patrijarh Porfirije.

On je istakao da ustoličenje mitropolita Joanikija treba da bude utemeljeno na vjeri, molitvi, ljubavi i na neprestanom podsjećanju sebe da nam riječ Hristova mora biti mjerodavna.

“Ako jeste, imaćemo mir u duši, a ako nije bićemo u najmanju ruku uznemireni”, rekao je patrijarh Porfirije.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović smatra da je predstojećem ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija dat “neprimjereno veliki značaj” i ističe da bi bilo “pametno taj događaj obaviti van Cetinja”.

“Nadam se da neću biti u situaciji, a moraću ako se ovaj apel ne uvaži, da 5. septembra na Cetinju i sam budem prisutan, tamo gdje je cijelo Cetinje, većinska Crna Gora i gdje se brani čast i dostojanstvo naše države”, izjavio je Đukanović.

​Srna / Glas Srpske