Mitropolit Joanikije: Podrazumijeva se da ustoličenje bude na Cetinju :: Semberija INFO ::

 

Mitropolit Joanikije: Podrazumijeva se da ustoličenje bude na Cetinju


PODGORICA- Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko- primorski Joanikije potvrdio je da će njegovo ustoličenje 5. septembra biti na Cetinju, uprkos pozivima da zbog podignutih tenzija ono bude izmješteno.

-Podrazumijeva se da će to biti na Cetinju - rekao je mitropolit Joanikije za „Vijesti“, ne želeći da detaljnije komentariše događaj.

Na Cetinju je u nedjelju, 22. avgusta, održan protest zbog najavljenog ustoličenja Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko primorskog Joanikija.

Ustoličenje mitropolita Joanikija najavljeno je za 5. septembar u Cetinjskom manastiru u prisustvu Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija i velikog broja zvanica iz zemlje i inostranstva.

Jedan od lidera Demokratskog fronta i član Vijeća za nacionalnu bezbjednost Milan Knežević, juče je najavio da će Vijeće i Savet za odbranu i bezbjednost odlučiti gde će biti postavljenje mitropolita - na Cetinju ili u Podgorici.

Naveo je i da je njegov stav da ono bude u Cetinjskom manastiru i da neće podržati nijedan drugi prijedlog, osim ako ne bude došao od crkve.

Prema nezvaničnim informacijama „Vijesti”, sa Joanikijem se prije 15-ak dana sastao potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, nadležan za sektor bezbjednosti.

Tada je, kako je rečeno „Vijestima“, mitropolit „bio otvoren za sve opcije”, ali je, kako dodaje portal, nekoliko dana kasnije, na sastanku sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i šefom policije Zoranom Brđaninom odbacio mogućnost da se ustoličenje održi na drugom mjestu.

To je potvrdio i u obraćanju javnosti u nedjelju, kada je naveo da se on hirotonisao pre pune 22 godine upravo u Cetinjskom manastiru i da „nije izvanjac, već je rođen u Crnoj Gori“.

Prema nezvaničnim informacijama „Vijesti”, predstavnici Vlade će se još jednom sastati sa mitropolitom, najvjerovatnije nakon sednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

Advokat i član Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske Dragan Šoć rekao je za „Vijesti” da ne mogu Vijeće i Savet da odlučuju gđe će biti ustoličen mitropolit „jer ne mogu svjetovne vlasti da odlučuju gdje će biti ustoličen vjerski poglavar“.

Sabor Srpske pravoslavne crkve je na zasjedanju održanom 29. maja izabrao vladiku Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog SPC. On je stupio na čelo Mitropolije crnogorsko-primorske nakon što je to mjesto ostalo upražnjeno poslije smrti mitropolita Amfilohija.

Srna / Tanjug / Glas Srpske