U SRBIJI SE DNEVNO BACI DVA MILIONA KILOGRAMA HRANE :: Semberija INFO ::

 

U SRBIJI SE DNEVNO BACI DVA MILIONA KILOGRAMA HRANE


U Srbiji, na granici apsolutnog siromaštva, živi sedam odsto stanovništva, što je gotovo pola miliona ljudi, dok je u riziku od siromaštva 23,2 odsto stanovništva, što je gotovo četvrtina populacije, a mnogi od ovih građana zavise od donacija hrane koje su trenutno nedovoljne, saopštila je Fondacija Ana i Vlade Divac.

U saopštenju se navodi da se u isto vrijeme procjenjuje da se u Srbiji dnevno baca dva miliona kilograma hrane, povodom čega je Koalicija za dobročinstvo, predvođena Fondacijom Ana i Vlade Divac, uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) pokrenula kampanju „Spasimo hranu, spasimo humanost”.

Kako je najavljeno, kampanja, koja će trajati do novembra ove godine, obuhvatiće niz akcija doniranja hrane pred „Nacionalni dan davanja” deveti oktobra, kao i tokom samog tog dana.

„Uprkos tome što se hrana sve više donira, a proizvođači i trgovci žele da doniraju viškove hrane narodnim kuhinjama, bankama hrane i dobrotvornim organizacijama, količina hrane koja se donira i dalje čini samo mali dio u ukupnom višku jestive hrane dostupne u Srbiji”, navodi se u saopštenju.

Prema analizi koju su sproveli Forum za odgovorno poslovanje i Koalicija za dobročinstvo, donacije hrane u Srbiji bi mogle da budu uvećane na godišnjem nivou za vrijednost od blizu 160 miliona dinara na ukupno 700 miliona dinara, ukoliko bi bio ukinut PDV na donacije hrane.

„Kada je u pitanju uticaj na životnu sredinu, podaci UN Agencije za hranu i poljoprivredu (FAO) ukazuju da je uništavanje hrane jedan od najvećih zagađivača vazduha sa osam odsto učešća u ukupnoj emisiji gasova koji izazivaju efekat staklene bašte na globalnom nivou”, navodi se u saopštenju.

Kampanja „Spasimo hranu, spasimo humanost” realizuje se u sklopu Projekta za unapređenje okvira za davanje koji finansira USAID, a sprovodi Koalicija za dobročinstvo, čiji su članovi i Trag fondacija, „Catalyst Balkans”, Smart Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.