Protest protiv ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju :: Semberija INFO ::

 

Protest protiv ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju


CETINjE - Skupu protiv ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru, koji organizuje takozvani Patriotski komitski savez, uz podršku opozicione DPS predsednika Mila Đukanovića, okupio je mnogo manje ljudi od očekivanog s obzirom na to da su prisutni došli iz cijele Crne Gore.

Na skupu su samozvani mitropolit nekanonske Crnogorske pravoslavne crkve Miraš Dedejić, inače, raščinjeni sveštenik Srpske pravoslavne crkve, ali i bivši direktor Uprave policije i Đukanovićev aktuelni savjetnik Veselin Veljović, kao i drugi funkcioneri DPS-a.

Ustoličenje mitroplita Joanikija najavljeno je za 5. septembar u prisustvu patrijarha srpskog Porfiriija, a Veljović je prošle sedmice u autorskom tekstu za jedan crnogorski medij pozvao pripadnike policije da odbiju poslušnost starješina i priključe se protivnicima ustoličenja.

Protiv ustoličenja mitropolita Joanikija, u prisustvu patrijarha Porfirija su sve opozicione stranke predvođene Đukanovićevim DPS-om, brojne nevladine organizacije i pojedinci.

Iako se ustoličenja mitropolita SPC tradicionalno održavaju u Cetinjskom manastiru, oni zahtijevaju to da se taj čin izmjesti u neki drugi objekat na teritoriji Crne Gore izgrađen posljednjih decenija ili u sjedištu SPC u Beogradu.

Osnovna poruka okupljenih je da se Crna Gora „nikada neće utopiti u ''srpski svijet'“, prenijeli su podgorički mediji.

Dio grada kod Biljarde blokirala je policija, koja je na protestu prisutna u velikom broju.


Tanjug / Glas Srpske