POČEO JUBILARNI, 60. SABOR TRUBAČA U GUČI :: Semberija INFO ::

 

POČEO JUBILARNI, 60. SABOR TRUBAČA U GUČI


Poslije godinu dana pauze danas su u Guči ponovo zagrmile trube i označile početak jubilarne 60. po redu dragačevske smotre limenih instrumenata.

Sabor u Guči okupio je i ovoga puta najbolje orkestre iz čitave Srbije, koji će se boriti za prestižnu Zlatnu trubu, a saborsku zastavu podigao je domaćin smotre, predsjednik Matice srpske, Dragan Stanić, prenosi Glas zapadne Srbije.

- Kad slušate naše virtouze, dešava se nešto nesvakidašnje i praznično. Muzika prestaje da bude samo to, nego se izdiže do čudesnih visina. Ono što je autentično jeste da može da se pojavi samo na ovom mjestu. Baš zbog toga truba treba da bude očuvana kao kulturno nematerijalno dobro čitavog svijeta. Guča je ne samo nacionalni, već i svjetski fenomen. Sabor trubača je odavno prestao da bude samo lokalna svetkovina, za ovih šest decenija postala je istinski i suštinski važna za naš narod - izjavio je Stanić.

Muzički urednik 60. Sabora trubača ove godine je istaknuti trubač Dejan Petrović.

- Velika mi je čast, ali i obaveza prema ocu i djedu od kojih sam sve naučio. Ušao sam u ovo priču čistog srca kako ga vratili na one stare staze. Ovo je Guča, ovo je Srbija - izjavio je Petrović.

Koliko je truba nedostajala Srbima pokazuje i puna Guča, bez obzira na sve stroge epidemijske mjere koje su propisane. Puno srce je i trubačima koji uvijek naglašavaju da je ova dragačevska varošica njihova druga kuća.

- Samo ovde sviramo punim srcem i čitavom dušom. Godina bez Sabora bila je prazna i bolna. Željno smo iščekivali ovaj avgust, pripremali smo se mjesecima za takmičenje jer pojaviti se na velikoj pozornici je velika čast za sve nas, ali i odgovornost - rekao je trubač Bojan Ristić.

Sabor trubača u Guči traje do nedjelje, 15. avgusta, kada je predviđeno glavno takmičenje na kom će limene instrumente ukrstiti 16 orkestara.
 
(TANjUG)