Porfirije, Krkobabić: SPC će pomoći u opstanku sela :: Semberija INFO ::

 

Porfirije, Krkobabić: SPC će pomoći u opstanku sela


BEOGRAD  - Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije ocijenio je da postoji mnogo otvorenih pitanja kada je riječ o opstanku sela u Srbiji na koja se moraju pronaći adekvatni odgovori uz učešće svih relevantnih faktora, a Srpska pravoslavna crkva (SPC) će pomoći u tome svim raspoloživim mogućnostima.

Patrijarh Porfirije je u jučerašnjem razgovoru sa ministrom za brigu o selu Srbije Milanom Krkobabićem i predsjedninom odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) akademika Dragana Škorića, prenio zadovoljstvo što je Srbija prepoznala značaj brige o selu.

Srpski patrijarh, koji je kao iguman manastira Kovilje stekao višedecenijsko iskustvo rukovođenja manastirskim poljoprivrednim gazdinstvom, rekao je da se raduje što je Srbija pokrenula mehanizme za sistemsko rješavanje problema koji otežavaju ili onemogućavaju opstanak ljudi u selima, saopšteno je danas iz SPC.

Krkobabić je poslije susreta sa patrijarhom izjavio da je tokom razgovora u prvi plan stavljena tijesna saradnja Srbije, na čelu sa institucijom predsjednika države, vrha SPC i SANU.

"Poseta patrijarhu Porfiriju nastavak je jedne uspešne saradnje Nacionalnog tima za preporod sela Srbije i SPC. Upravo to trojstvo garant je da koncept preporoda sela može biti ostvaren", ocijenio je Krkobabić.

​Srna / Glas Srpske