Bljakaj: Više od 400 onih koji se vode kao nestali su Srbi :: Semberija INFO ::

 

Bljakaj: Više od 400 onih koji se vode kao nestali su Srbi


PRIŠTINA- Direktor Fonda za humanitarno pravo na Kosovu, Bekim Bljakaj, rekao je da je više od 400 osoba, koje se još vode kao nestale u borbama na Kosovu i Metohiji, iz srpske zajednice.

Bljakaj je rekao da bi prištinska strana trebalo da radi na lociranju tih žrtava, čime bi, smatra, dokazala da ostvaruje pravo članova porodice da znaju sudbinu svojih najmilijih, prenosi Kosovo onlajn pozivajući se na Kohu.

 „Više od 400 ljudi koji se nalaze na spisku nestalih pripadaju srpskoj zajednici i njihova tela moraju biti negde sahranjena na Kosovu. Kosovska strana mora učiniti sve da locira mesto gde su srpske žrtve, pošto je Fond za humanitarno pravo godinama tražio da pitanje nestalih bude na dnevnom redu", rekao je Bljakaj.

On je naveo da „srpska strana takođe tačno zna gdje su masovne grobnica i tijela nestalih Albanaca", o čemu, kako tvrdi, svedoči otvaranje grobnice u Kiževaku. Bljakaj je mišljenja da Beograd želi da pobjegne od institucionalne odgovornosti za premještanje tijela sa Kosova i Metohije i njihovo skrivanje u centralnoj Srbiji.

Ocjenio je da su jedini način da se njegove tvrdnje dokažu arhivi u kojima će, kako pretpostavlja, u bliskoj budućnosti biti otkrivene ove informacije.

Smatra da na strani Beograda „nedostaje političke volje da se razjasni sudbina nestalih" i navodi da mu je šokantnije to što su stranke pomenule da pitanje nestalih vide kao humanitarno, a ne političko pitanje.

​Tanjug / Glas Srpske