MUZIČKI FILMOVI U ISTARSKIM VINOGRADIMA :: Semberija INFO ::

 

MUZIČKI FILMOVI U ISTARSKIM VINOGRADIMA


U organizaciji Kina Istra od 10. jula počinje program Kino u vinogradu, u okviru kog će se u jedinstvenom ambijentu na otvorenom prikazati tri muzička filma.

Prvi na programu, u vinariji Fakin u Brkaču kod Motovuna, bi će film "Buena Vista Social Club", višestruko nagrađivani dokumentarac Vima Vendersa, koji se uputio u Havanu kako bi zabilježio saradnju jednog od najsvestranijih muzičara današnjice Reja Kudera s njegovim prijateljima, vrhunskim kubanskim muzičarima.

Dokumentarni film "Ejmi" o životu prerano preminule pjevačice Ejmi Vajnhaus prikazaće se 15. jula u vinariji Matošević u Krunčićima, najavljeno je s Motovun Film Festivala koji je nosilac programa.

Tužna je to priča o golemom talentu uništenom krivim izborima, koji su doveli do smrti mlade pjevačice neponovljivog glasa. U ovom intimnom portretu reditelj Asif Kapadia koristio je izvorne arhivske snimke, kućne videe iz njena djetinjstva, službene i neslužbene snimke, napominje se u najavi.

Treći film u programu, čija je projekcija na rasporedu u vinogradu pored dvorca Belaj i tamošnje vinarije 18. jula, je "Ptica na žici", koji prati Leonarda Koena na njegovoj evropskoj turneji 1972.

Kako se podsjeća, dugo se mislilo da je rad Tonija Palmera nestao te da ga se može vidjeti samo na neslužbenim izdanjima vrlo lošeg kvaliteta, ali 2009. u jednom holivudskom skladištu pronađeno je čak 296 zarđalih limenki punih filmova, a među njima i taj film, koji je zatim digitalno obrađen i doveden u izvorno stanje.

U cijenu ulaznice za projekciju uključena je i "pokoja čaša vina dobrodošlice", a domaćica svih večeri je  kvizašica i odlična poznavateljica vina Morana Zibar.

"Vino, film i muzika tri su užitka kojim ćemo nazdraviti životu, ali i skorašnjem Motovun Film Festivalu koji će se održati od 27. do 31. jula", kažu s festivala