U BRISELU NASTAVAK DIJALOGA BEOGRADA I PRIŠTINE NA TEHNIČKOM NIVO :: Semberija INFO ::

 

U BRISELU NASTAVAK DIJALOGA BEOGRADA I PRIŠTINE NA TEHNIČKOM NIVO


U današnjoj, novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou, delegaciju Beograda predvodiće direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, a Prištinu potpredsjednik Vlade samoproglašenog Kosova Besnik Bisljimi, potvrdio je portparol EU Peter Stano.

Domaćin sastanka delegacija Beograda i Prištine biće specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.

Iako je šef diplomatije EU Žozep Borelj za kraj jula najavio novu rundu dijaloga na visokom političkom nivou, Stano je rekao da će "mogući sastanak" predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Vlade samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija biti "kada za to dođe vrijeme".

U diplomatskim izvorima u Briselu za Tanjug navode da će sastanak na najvišem nivou biti zakazivan u odnosu na postignuto tokom ekspertskih razgovora o spornim temama - ako one ne budu riješene na tehničkom nivou biće zakazan novi sastanak eksperata, a ako dođe do dogovora, finalizacija će biti na sastanku na visokom političkom nivou", rečeno je Tanjugu u Briselu.

Petković je, uoči ove runde, za Tanjug rekao da će delegacija Beograda, prije svega, pokrenuti pitanje formiranja zajednice srpskih opština, ali će insistirati i na drugim važnim pitanjima koje Priština mora da riješi - pitanje energetike, slobode kretanja i pitanje nestalih, koje nije samo tehničko, već civilizacijsko.

On je naglasio da će razgovore u Briselu iskoristiti da spomene sve incidente sa kojima se suočavaju Srbi na Kosmetu, a riječ je o brojnim napadima, pritiscima i ugrožavanju osnovnih ljudskih prava.

Petković je ponovio da je važno da se pregovara, a da su dijalog i ispunjenje sporazuma jedini način da se dođe do kompromisnog rješenja.

On je juče na "Tviteru" napisao da će sa Lajčakom razgovarati i o parničnom postupku opštine Đakovica protiv Dragice Gašić, koja je jedina srpska povratnica u tu lokalnu zajednicu, zbog navodne uzurpacije stana.
 
(SRNA)