Torlaku sutra stiže supstanca za proizvodnju više od 250.000 doza Sputnjika :: Semberija INFO ::

 

Torlaku sutra stiže supstanca za proizvodnju više od 250.000 doza Sputnjika


BEOGRAD- U Srbiju će sutra na Institut "Torlak" biti dopremljena značajna količina supstance za proizvodnju ruske vakcine "sputnjik ve" protiv virusa korona.

Predsjednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović rekao je da je riječ o količini supstance dovoljnoj za proizvodnju više od 250.000 doza komponente jedan.

- Posle desetak dana, prema najavama naših ruskih partnera, u Srbiju bi trebalo da bude dopremljena supstanca za proizvodnju iste količine vakcina komponente dva. Očekujemo da će „Torlak“ u sledeće dve nedelje imati oko 550.000 vakcina „sputnjik“ komponente jedan i komponente dva - pojasnio je Popović.

On je naveo da će nakon proizvodnje vakcine na Torlaku, po 18 uzoraka od svake serije, biti upućeno na ruski Institut "Gamaleja" radi konrole uzoraka, a poslije toga vakcine će moći da budu puštene u promet, saopšteno je iz Vlade Srbije.

-Očekujemo da se to dogodi u roku od tri nedelje od kada uzorci pristignu u „Gamaleju" - naveo je Popović.

On je istakao da će supstanca redovno pristizati u Srbiju, po dinamici koju su utvrdile srpska i ruska strana, sve do ispunjenja ugovora koji, u početnoj fazi, podrazumijeva proizvodnju četiri miliona vakcina.

​Srna / Glas Srpske