NEMA NAZNAKA DA ĆE ZAGREB ODUSTATI OD ODLAGALIŠTA NA TRGOVSKOJ GORI :: Semberija INFO ::

 

NEMA NAZNAKA DA ĆE ZAGREB ODUSTATI OD ODLAGALIŠTA NA TRGOVSKOJ GORI


Foto: RTRS
Hrvatska ne odustaje od lokacije Čerkezovac na Trgovskoj gori, kao potencijalnog odlagališta za skladištenja nuklearnog otpada iz elektrane Krško, izjavio je predsjedavajući Ekspertskog tima BiH za Trgovsku goru Emir Dizdarević.

Dizdarević je za Glas Srpske rekao da će konačnu odluku o tome Hrvatska donijeti nakon što sprovedu sve bezbjednosne procjene, analize i eventualne rizike, a o tome će, kako je obećano, biti upoznata i BiH.

On je podsjetio na dvodnevni sastanak delegacije BiH sa predstavnicima nadležnog Odsjeka MUP-a i Fonda za razgradnju Hrvatske u Zagrebu da bi zatražila do sada izrađenu dokumentaciju o ovom projektu, te istakao da su se vratili praznih ruku.

Dizdarević je naveo da im je rečeno da je za prvi dio planirana gradnja novog objekta, odnosno predloženo je da kasarna Čerkezovac bude preuređena u skladište, a ne u odlagalište, te da su im prenijeli da je kasarna samo potencijalna lokacija, koja bi mogla postati konačna ako bude utvrđeno da ispunjava propisane bezbjednosne standarde iz evropskih konvencija.

Napomenuo je i da su im iz nadležnog odsjeka MUP-a rekli da još nisu izdali nikakvu dozvolu, ali da će sve što bude rađeno biti u skladu s evropskim direktivama.

On je istakao da je delegacija BiH tražila i da njeni eksperti imaju pristup svim mjerenjima i ispitivanjima na terenu, na šta im je hrvatska strana odgovorila da to nije u njihovoj nadležnosti već da da taj dio posla treba uraditi preko nadležnih policijskih tijela i Ambasade BiH u ovoj zemlji.

- Na kraju smo se dogovorili i da svaka tri mjeseca organizujemo sastanak naših eksperata - naglasio je Dizdarević i dodao da moraju biti spremni kako bi blagovremeno reagovali.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić rekla je da je još prerano govoriti kakav će konačan ishod biti, ali je izrazila žaljenje što zbog izostanka blagovremenog reagovanja Ministarstva inistranih poslova u Savjetu ministara ekspertski tim ranije nije bio u mogućnosti da održi jedan takav sastanak i što su bili spriječeni da uđu na lokaciju na kojoj Hrvatska želi da odlaže nuklerani otpad.
 
(SRNA)