Ukidanje rominga znači smanjenje troškova i dostupniju uslugu :: Semberija INFO ::

 

Ukidanje rominga znači smanjenje troškova i dostupniju uslugu


BANjALUKA - Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić izjavio je Srni da će ukidanje rominga na zapadnom Balkanu, koje je od danas na snazi, doprinijeti lakšoj komunikaciji i razvoju ekonomije zemalja regiona.

Ćorić je istakao da je cilj resornog ministarstva brža i jeftinija komunikacija, te izrazio zadovoljstvo jer se od danas ukida roming između Srbije, BiH, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Albanije.


On je pojasnio da za građane, ali i privrednike, ovo podrazumijeva smanjenje troškova i dostupniju uslugu.

"Naši ljudi su orijentisani prema Srbiji i Crnoj Gori, naročito ovih dana kada odlaze na godišnje odmore i ovo je za njih veliko olakšanje. Ovo otvara mogućnosti većeg privlačenja turista i kod nas, veće razmjene robe i putnika, bolju povezanost tržišta, unapređenje saradnje", rekao je Ćorić.

On je napomenuo da počinje puna primjena Sporazuma o sniženju cijena usluga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama koji su zemlje zapadnog Balkana potpisale 2019. godine.

"Roming kao kod kuće znači da korisnici mobilne telefonije od danas neće plaćati dodatne naknade za pozive, sms poruke i korišćenje mobilnog interneta tokom boravka u nekoj od zemalja zapadnog Balkana, tako da će građani usluge svojih telekom operatera po istim cijenama moći da koriste u bilo kojoj od ovih zemalja", pojasnio je Ćorić.

On je napomenuo da nije bilo lako doći do realizacije ovog sporazuma, te da je mnogo preduslova trebalo ispuniti.

"U prethodnom periodu svi smo bili na istom zadatku, svako u domenu svojih nadležnosti uključen u ostvarenje zajedničkog cilja. Potpisan je sporazum, regulator je precizirao uslove, telekom operateri izvršili izmjene i dopune cjenovnika i od danas kreće jedno novo digitalno doba za sve nas", rekao je Ćorić.

On je zemljama potpisnicama Sporazuma čestitao na uspješno obavljenom zadatku, te dodao da se neće na tome stati.

"Cilj nam je približiti se otvorenom tržištu Evropske unije i snižavanju cijene rominga sa evropskim zemljama", rekao je Ćorić.  


Srna / Glas Srpske