VUČIĆ I MERKELOVA O DIJALOGU BEOGRADA I PRIŠTINE :: Semberija INFO ::

 

VUČIĆ I MERKELOVA O DIJALOGU BEOGRADA I PRIŠTINE


Foto: buducnostsrbijeav
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je u razgovoru sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel o dijalogu Beograda i Prištine da je uvijek spreman da se odazove pozivu na sastanak u Briselu, jer smatra da se samo dijalogom može naći kompromisno rješenje za otvorena pitanja, saopšteno je iz Službe za saradnju sa medijima predsjednika Srbije.

Vučić je u telefonskom razgovoru uoči samita berlinskog procesa 5. jula, na kom će Srbiju predstavljati premijerka Ana Brnabić, zahvalio Merkelovoj što je pokrenula ovaj proces i time doprinijela da se na zapadnom Balkanu stvori drugačija atmosfera i otvore nove mogućnosti za saradnju, što region čini mirnijim i stabilnijim.
On je ponovio snažnu podršku toj inicijativi, jer je, kako je rekao, politika saradnje u regionu u vrhu spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.

Vučić je istakao da je Srbija konstruktivan partner berlinskog procesa i da kao takva želi da doprinese uspjehu predstojećeg Samita, kao i da svojim djelovanjem unapređuje svakodnevicu svih u regionu.

S tim u vezi je iznio zadovoljstvo zbog ukidanja rominga na zapadnom Balkanu, koje sutra stupa na snagu, kao važnu olakšicu za građane i ekonomije.

Takođe je izrazio nadu da će biti realizovan i projekat auto-puta Niš-Priština, koji bi doprinio stvaranju uslova za, prije svega, ekonomsku saradnju Srba i Albanaca.

Vučić je obavijestio Merkelovu i o dogovorima u okviru zajedničke inicijative za saradnju Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije, poznatoj kao Mali Šengen, navodeći da je ona srodna berlinskom procesu i ideji Zajedničkog regionalnog tržišta, kao i to da je otvorena za ostale učesnike iz regiona koji bi prepoznali važnost slobode kretanja ljudi, robe i usluga.

Predsjednik Srbije je obavijestio Merkelovu o ekonomskim rezultatima koje postiže Srbija, kao i tome da je broj srpskih radnika u njemačkim kompanijama u Srbiji premašio 70.000.

(SRNA)