STANIŠIĆ I SIMATOVIĆ OSUĐENI NA PO 12 GODINA ZATVORA :: Semberija INFO ::

 

STANIŠIĆ I SIMATOVIĆ OSUĐENI NA PO 12 GODINA ZATVORA


Foto: RTRS
Mehanizam za krivične sudove u Hagu osudio je danas na po 12 godina nekadašnje čelnike Državne bezbjednosti Jovicu Stanišića i Franka Simatovića za podržavanje i pomaganje u, kako je navedeno u presudi, ubistavima, deportacijama i progonima u Šamcu, u BiH.

Presudu je izrekao predsedavajući Barton Hol sa Bahama, koji je naveo da Stanišić i Simatović nisu krivi "za planiranje, naređivanje ili pomaganje i podržavanje bilo kog drugog krivičnog djela iz optužnice".

Sudija Hol je rekao da je Pretresno vijeće utvrdilo da su obojica znali za kampanju "progona, ubistava i deportacije nesrpskog stanovništva u Hrvatskoj i BiH u periodu od 1991. do 1995. godine, ali da nisu bili dio udruženog zločinačkog poduhvata".

On je naveo da će Stanišiću i Simatović u izdržavanje kazne biti uračunato vrijeme koje su proveli u pritvoru, kao i tokom prvog suđenja i žalbenog postupka, te ovog ponovljenog suđenja.

U pritvoru Mehanizma ostaće dok se ne dovrši organizovanje prebacivanja u države u kojima će izdržavati kazne.

Ovo je druga prvostepena presuda Stanišiću i Simatoviću, koja se izriče nakon ponovljenog suđenja, jer je prva, iz 2013. godine kojom su bili oslobođeni svih optužbi, bila ukinuta 2015. godine po žalbi tužioca.

Ponovljeno suđenje započelo je pred Mehanizmom 13. juna 2017. godine.

Stanišić i Simatović bili su na privremenoj slobodi u Srbiji, a vraćeni su 24. juna u pritvorsku jedinicu u Hagu.

Stanišić i Simatović su uhapšeni 13. marta 2003. u Srbiji, da bi Simatović bio prebačen u Hag 30. maja, a Stanišić 11. juna 2003. godine.
 
(SRNA)