Srbija i Republika Srpska zajednički obilježavaju dva važna datuma :: Semberija INFO ::

 

Srbija i Republika Srpska zajednički obilježavaju dva važna datuma


BEOGRAD - Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije usvojio je prijedlog da Srbija i Republika Srpska zajednički obilježavaju godišnjicu istorijskog događaja "Ustanci u Hercegovini - Nevesinjska puška" i Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Predsjednik Odbora Darija Kisić Tepavčević, koja je i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, podsjetila je da je na zajedničkoj sjednici vlada Srbije i Republike Srpske u Istočnom Sarajevu 17. maja usaglašeno da se zajednički obilježavaju dva istorijska događaja od značaja za istoriju Republike Srpske i Srbije.


Istorijski događaj "Ustanci u Hercegovini - Nevesinjska puška" obilježava se 9. jula u selu Krekovi, u opštini Nevesinje, a Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave 15. septembra.

Nevesinjska puška je srpski ustanak podignut u okolini Nevesinja 9. jula 1875. godine protiv otomanske vlasti, koji se ubrzo proširio na cijelu BiH, a poslije kojeg je počeo Srpsko-turski rat.

Posljedica ustanka i rata protiv Otomanske imperije bio je Berlinski kongres 1878. godine.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave je državni praznik koji se od prošle godine praznuje 15. septembra u Srbiji i Republici Srpskoj, a obilježava se na godišnjicu proboja Solunskog fronta.

Srna / Glas Srpske