Patrijarh Porfirije: Vlast u Crnoj Gori iznevjerila povjerenje Amfilohija :: Semberija INFO ::

 

Patrijarh Porfirije: Vlast u Crnoj Gori iznevjerila povjerenje Amfilohija


BEOGRAD - Patrijarh srpski Porfirije kritikovao je danas vlast u Crnoj Gori koja je, kako je rekao, iznevjerla povjerenje mitropolita Amfilohija i stavila se u službu sila ovog svijeta koje postoje samo i isključivo na polarizacijama.

U besjedi u crkvi Svete Trojice u Sremčici, patrijarh je rekao su posljednji događaji u Crnoj Gori pokazali da su „oni koji su na krilima i u snazi mitropolita Amfilohija došli na mesto da grade mostove, da otupe oštrice, da zbliže ljude nezavisno od toga ko kom narodu pripada i na koji način se moli Bogu… iznevjerili povjerenje mitropolita“.

-Iznevjerili su samim tim, usuđujem se da kažem, i blagodat Božju i stavili se u službu sila ovoga svijeta, koje postoje samo, braćo i sestre, isključivo i samo na polarizacijama - naveo je patrijarh.

Citirajući poslovicu „zavadi pa vladaj“, patrijarh je rekao da se na taj način „jedni proglašavaju bjelcima, a drugi crncima“.

Svi mi, poručio je Porfirije, imamo svoje posebnosti i specifičnost, ali nama to od Boga nije dato da bismo bili udaljeni jedni od drugih i da se ne bismo međusobno razumevali.

-Mi podržavamo da svaki narod ima svoju državu, u tome vidimo blagoslov i izraz slobode, mogućnost da svako razvija svoj specifičan dar da ga razvija i da daruje sebe drugome, ali i da prima drugoga sebi u svoje naručje... -poručio je patrijarh u besedi objavljenoj na stranici Hrama TV na Jutjubu.

Tanjug / Glas Srpske