PRAVILA ZA DRŽAVLjANE BIH UKOLIKO PUTUJU ILI PROLAZE KROZ HRVATSKU :: Semberija INFO ::

 

PRAVILA ZA DRŽAVLjANE BIH UKOLIKO PUTUJU ILI PROLAZE KROZ HRVATSKU


Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske objavilo je detaljne informacije o uslovima ulaska u tu zemlju, a prema pravilima te države državljani BiH moraju prikazati jedno od traženih zahtjeva.

Dakle, prema navodima iz MUP-a Hrvatske, državljani država članica Evropske unije (uključivši i hrvatske državljane), odnosno država članica šengenskog prostora i država pridruženih šengenskom prostoru, kao i članovi njihovih porodica te državljani trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Savjeta od 25. novembra 2003. godine o statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobe koje imaju pravo boravka na temelju drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koji imaju nacionalne dugoročne vize, koji dolaze iz trećih zemalja, prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku, moraju prikazati jedno od navedenog:

- Negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa – BAT na virus korona, pri čemu BAT test mora biti sa Zajedničke liste brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Evropske Unije, koju objavljuje Evropska komisija. Kod nalaza BAT testa napravljenog u inostranstvu mora biti vidljiv proizvođač testa i/ili komercijalni naziv testa. U protivnom test se neće prihvatiti kao vjerodostojan za ulazak u Republiku Hrvatsku. Nalaz PCR testa ne smije biti stariji od 72 sata, a BAT testa od 48 sati od trenutka testiranja do dolaska na granični prelaz.

– potvrdu o primanju dvije doze vakcina koja se koriste u EU, (Pfizer, Moderna, AstraZeneka, Gamaleya, Sinopharm), odnosno ako je prošlo 14 dana od primanja doze u slučaju vakcinacije vakcinom koje se prima u jednoj dozi.

– potvrdu o primanju prve doze Pfizer, Moderna ili Gamaleya, s kojom je moguće ući u Republiku Hrvatsku u periodu od 22. do najviše 42. dana o primanja vakcine, odnosno od 22. do najviše 84. dana od primanja prve doze AstraZenece.

– potvrdu o preboljenju virusa korona i primljenoj jednoj dozi vakcina unutar šest mjeseci od početka bolesti, s tim da vakcinacija mora biti sprovedena prije manje od 180 dana od dolaska na granični prelaz. Predstavljanje pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa, kojim se potvrđuje da se vlasnik oporavio od infekcije virusom korona, pri čemu je taj test napravljen unazad 180 dana, a stariji od 11 dana od dana dolaska na granični prelaz ili uz predstavljanje ljekarske potvrde o preboljenu;

– ili obaviti PCR testiranje ili brzo antigensko testiranje – BAT na SARS-CoV-2 odmah po dolasku u Republiku Hrvatsku (o vlastitom trošku), uz obvezu samoizolacije do prispijeća negativnog nalaza. U slučaju nemogućnosti testiranja određuje se mjera samoizolacije u trajanju od deset (10) dana.

Izuzeci od gore navedenih obveza su:

– zdravstveni radnici, istraživači u zdravstvu i radnici u njezi za starije osobe;

– pogranični radnici;

– osoblje u saobraćajnom sektoru;

– diplomate, osoblje međunarodnih organizacija i osobe koji dolaze uz poziv međunarodnih organizacija i čije je fizičko prisustvo potrebno za dobro funkcionisanje tih organizacija, vojno i policijsko osoblje, humanitarni radnici i osoblje civilne zaštite pri obavljanju svojih dužnosti;

– putnici u tranzitu, uz obavezu da napuste Republiku Hrvatsku u roku od 12 sati;

– osobe koje putuju radi školovanja;

– osobe koje putuju zbog ličnih/porodičnih razloga, poslovnih razloga ili koje imaju drugi privredni interes, a ne zadržavaju se u Republici Hrvatskoj ili izvan Republike Hrvatske duže od 12 sati.

Osobe koje predstavljaju jednu od prethodno navedenih izuzetaka dužne su prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku prikazati vjerodostojnu dokumentaciju u svrhu dokazivanja razloga izuzeća od obveze posjedovanja jednog od navedenih testova /određivanja mjere samoizolacije.

Iz ovog ministarstva savjetuju da svi strani putnici, nezavisno od državljanstva, zbog skraćenja procedure na graničnom prelazu, prethodno ispune najave putem aplikacije Enter Croatia.
 
(N1)