Lokalni izbori u Hrvatskoj: Manja izlaznost nego u prvom krugu :: Semberija INFO ::

 

Lokalni izbori u Hrvatskoj: Manja izlaznost nego u prvom krugu


Фото - ХРТ

Na lokalnim izborima u Hrvatskoj do 16.30 časova glasalo je 29,18 odsto birača, što je za šest odsto manje u odnosu na prvi krug. Što se tiče četiri najveća grada, u Zagrebu je nešto veća izlaznost nego u prvom krugu, u Splitu i Rijeci je oko jedan odsto slabija, dok je najmanja u Osijeku.

Kada je riječ o županijama, najveća izlaznost je u Ličko senjskoj, čak 44 odsto, a najmanja u Zagrebačkoj, Istarskoj te u Osječko-baranjskoj.

Među gradovima, najveća je izlaznost u Gospiću, više od 50 odsto, dok je najmanja u Velikoj Gorici – 14 odsto.

U drugom krugu lokalnih izbora birači će izabrati 14 župana, gradonačelnika Zagreba (koji ima status županije), 56 gradonačelnika i 87 opštinskih načelnika.

Drugi krug održava se u 432 grada i opštine, na gotovo 5.500 biračkih mjesta, a pravo glasa ima 3.231.000 birača.

Uprkos brojnosti jedinica u kojima se održava drugi izborni krug, politička javnost s posebnom pažnjom očekuje ishode u glavnom gradu gdje se sučeljavaju Tomislav Tomašević (Možemo) i Miroslav Škoro (DP), u Splitu gdje se za mjesto gradonačelnika natječu Ivica Puljak (Centar) i Vice Mihanović (HDZ), u Rijeci gdje su konkurenti Marko Filipović (SDP) i nezavisni Davor Štimac te u Osijeku gdje snage odmjeravaju HDZ-ov Ivan Radić i Berislav Mlinarević (DP, Most).

Pobijedit će kandidat koji dobije veći broj glasova birača koji su glasali. Ukoliko se dogodi da oba kandidata dobiju isti broj glasova, biće održan treći izborni krug.

Prve rezultate drugog izbornog kruga, Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavit će na svojoj mrežnoj stranici večeras u 20 sati.

​BHRT