PREMINUO ĐORĐE MARJANOVIĆ :: Semberija INFO ::

 

PREMINUO ĐORĐE MARJANOVIĆ


Фото: Драгана Удовичић
Pjevačka zvijezda Đorđe Marjanović, koji je najpopularniji bio tokom šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina 20. vijeka na prostoru cijele bivše Jugoslavije, preminuo je u devedesetoj godini.

Marjanović je rođen u Kučevu 1931. godine, u Požarevcu je završio gimnaziju, napustio je studije farmacije u Beogradu i ubrzo počeo da radi kao statista, između ostalog i u JDP-u.

Prvi put je nastupio kao pjevač na audiciji koju je organizovalo Udruženje džezista Srbije, poslije čega počinje da pjeva na brojnim gradskim zabavama, prenosi RTS.

Prvu ploču "Muzika za igru", objavio je za PGP-RTB 1959. godine i prodata je u 11.000 primjeraka. Pjesme "Zvižduk u osam", "Plavo u plavom", "Stidljiva serenada" publika je na nastupima često tražila na bis.

Pjesmama "Pesma raznosača mleka" i "Prodavač novina" učestvovao je na festivalu u Opatiji 1960. i osvojio tri nagrade.

Druga LP ploča, pod nazivom "Mustafa" objavljena je 1962. godine. Naredne godine počinje karijeru u Sovjetskom savezu, gdje je bio veoma popularan i gdje je održao koncerte sa brojnom publikom.

Marjanović je učestvovao na gotovo svim jugoslovenskim festivalima zabavne muzike - "Beogradsko proleće", "Pesma leta", Splitski festival, Zagrebački festival, a 2009. godine nastupio je na Beoviziji zajedno sa Oskarom i sastavom "Bjuti kvins" u pjesmi "Superstar".

Marjanović se oprostio od publike uopšte u maju 2004. koncertom u Centru "Sava".

Đorđe Marjanović je dobitnik velikog broja nagrada i priznanja, među kojima su Zlatni mikrofon Radio Beograda /2016/, Sretenjski orden trećeg stepena /2015/, Zlatna plaketa Beograda.
 
(SRNA)